Ce spune Horus despre acuzațiile lui Slusari cu privire la explozia blocului energetic: Diletante și hazardate

07 Feb. 2023, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Feb. 2023, 15:33 // Actual //  bani.md

Compania ”Horus” califică declarațiile făcute de Dl. Alexandru Slusari la adresa companiei noastre, precum și cele referitoare la situația de la S.A. ”Termolectrica” drept diletante și hazardate și în consecință – total manipulatoare. Îi recomandăm să consulte un energetician, care sa-i explice procesele tehnologice de la S.A. ”Termoelectrica” sau să se adreseze specialiștilor companiei noastre pentru o consultație gratuită.

Compania ”Horus” înțelege că se află în pragul unei noi campanii de defăimare, orchestrată de către anumiți factori de decizie și care utilizează rebutul politic autohton pentru difuzarea falsurilor și informațiilor denigratoare. Din păcate, scopul acestora nu este nici pe departe asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, nici lupta cu pretinsele scheme de corupție. Adevărata țintă este marea împărțeală a proiectelor energetice, care se planifică a fi implementate în viitorul apropiat. Din fericire, așazisele companii internaționale, cu ștampila în buzunar și oficiu în automobil, nu rezista liberei concurențe și din această cauză sunt loviți profesioniștii,  în cazul dat – Compania ”Horus”.

Cât privește aberațiile de pe rețelele de socializare, lucrurile sunt cât se poate de simple. Referitor la incidentul de la Blocul energetic nr.3, toată lumea cunoaște cauza și aceasta nu are nicio legătură cu volumul lucrărilor incluse bin caietul de sarcini pentru reparațiile efectuate de către Compania ”Horus”. Din programul de reparații de 70 de milioane de lei pentru Blocul 3, inclus în licitația de primăvara anului trecut (anulată din motive politice) s-a realizat un plan de nici 6 milioane de lei. Respectiv, multe dintre lucrările de reparații și de modernizare ce urmau a fi făcute au trebuit să fie puse pe polița de așteptare. Reparațiile post-avarie au fost încheiate de ”Horus”. Blocul nu este pus în funcțiune pentru că nu au fost efectuate toate testările necesare. Testările rămase, conform normelor în vigoare, pot fi făcute doar în baza cadrului juridic și normativ specific, care nu este, încă, aprobat de către noua comisie pentru achiziții de la S.A. ”Termoelectrica”.

Cât privește Blocului energetic nr. 1, oprirea acestuia s-a făcut mult prea târziu, în condițiile utilizării păcurii ca și combustibil. Acest bloc a fost modernizat în 2019 și a funcționat cu combustibil de bază (gaze naturale) două sezoane de termoficare fără nicio problemă. În cazul utilizării păcurii (ca și combustibil de rezervă) sunt necesare opriri tehnologice periodice pentru curățarea arzătoarelor și a suprafețelor de ardere. Conform contractului de garanție post-modernizare, ”Termoelectrica” urma să coordoneze cu ”Horus” trecerea la combustibilul de rezervă și să ne informeze despre parametrii de calitate a păcurii. Din păcate aceste acțiuni nu au fost realizate, ceea poate avea drept consecință directă ridicarea garanțiilor aplicate pentru lucrările de modernizare la Blocul energetic nr.1. Compania ”Horus” a avertizat S.A. ”Termoelectrica” despre aceste carențe încă acum o lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO