Lovitură de stat și ostatici la Chișinău! Putin trimite „omuleți verzi” în Moldova – Sturza îi dă dreptate Maiei Sandu

13 Feb. 2023, 16:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Feb. 2023, 16:03 // Actual //  Lupu Eduard

Haideți să luăm în serios informațiile doamnei Sandu cu referire la problemele de securitate, îndeamnă fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza după ce astăzi președintele țării a acuzat Federația Rusă că pregătește acțiuni de destabilizare în Republica Moldova.

„În primul rând, această rugăminte este adresată celor care, vrând-nevrând, au nimerit în cohorta celor pe care mizează rușii în „planul” lor de a destabiliza Moldova. Ar fi o mare naivitate să considerați că autoritățile moldovenești, susținute de partenerii externi, vor permite asemenea lucruri. Gândiți-vă de câteva ori – „sebe doroje”! Oligarhii fugari – „eșcio doroje”!”, susține fostul premier.

Sturza indică Ucraina, drept exemplu, cu scenarii similare. Toate informațiile, numele, metodele sunt bine cunoscute. Ba mai mult, mulți din voi nici nu știți ce rol cineva vă  atribuie. Nevinovatele declarații de tipul „nu vrem în NATO” repetate dupa Lavrov, intuiesc că sunt doar începutul cerințelor către voi.

„Soarta războiului din Ucraina se va tranșa la un moment dat. Și nu în favoarea agresorului. Nimeni nu va reuși să transforme Republica Moldova într-o enclavă ostilă lumii civilizate! În al doilea rând. Noi avem nevoie de pluralism politic și rol activ al societății civile. E vital pentru o guvernare eficientă, care trebuie să simtă suflarea oponentului în spațiul public. Doar că nu trebuie să ne transformăm în idioți utili, folosiți pentru a distruge țara pe care doriți să o guvernați. Vă garantez, va veni timpul și o veți guverna!”, a punctat omul de afaceri.

Sturza afirmă că se observă o rezistență, ba mai mult, un atac frontal al celor din sistemul juridic asupra guvernării. De dragul păstrării privilegiilor. E momentul? Nu cred! Dacă și… voi veți fi primii păgubași. Am încheiat citatul.

„La unii „comentatori” li se poate crea impresia că guvernarea exagerează pentru a ataca oponenții. Fals! Acum nu este momentul să desfășor această afirmație. Doar vă rog să mă credeți pe cuvânt. Cuvânt pe care eu de fiecare dată încerc să-l cântăresc și argumentez foarte serios”, conchide omul de afaceri.

Într-un briefing de presă, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că Federația Rusă pregătește acțiuni de răsturnare a puterii de la Chișinău. Rușii au oameni cu pregătire militare, care, își propun pe fundalul protestelor să ia ostatici.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău