Francezii au exportat mai puțin vin, dar au câștigat mai mulți bani

14 Feb. 2023, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Feb. 2023, 17:08 // Actual //  MD Bani

În 2022, Franța a exportat mai puțin vin și băuturi spirtoase, dar din cauza inflației în termeni de valoare vânzările au crescut cu aproximativ 11%, anunță Federaţia exportatorilor francezi de vinuri şi băuturi spirtoase (FEVS).

Potrivit sursei citate, vânzările peste hotare de vin şi băuturi spirtoase, a doua categorie de produse exportate de Franţa după aeronautică, au crescut cu 10,8% în termeni de valoare, până la un nou record de 17,2 miliarde de euro, a precizat FEVS.

În termeni de volum însă, exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase au scăzut cu 3,8% din cauza unei producţii slabe de vin în anul 2021, ca urmare a pagubelor provocate de îngheţ precum şi problemelor de logistică, a adăugat FEVS.

Produsul cu cele mai bune performanţe a fost şampania, în cazul cărora exporturile au crescut cu 8,5% în termeni de volum şi cu 20% ca valoare. De asemenea, după o creştere explozivă în ultimii doi ani, exporturile de coniac s-au majorat şi în 2022 cu 9% în termeni de valoare, dar au scăzut cu 4% în termeni de volum.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Exporturile spre SUA, de departe cea mai mare piaţă pentru vinurile şi băuturile spirtoase franceze, au crescut cu 14%, până la 4,7 miliarde de euro şi în prezent sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din valoarea totală a exporturilor franceze de vin şi băuturi spirtoase.

Exporturile spre Marea Britanie, a doua cea mai importantă piaţă pentru Franţa, au crescut cu aproape 7% în termeni de valoare, până la 1,7 miliarde de euro, ajutate şi ele de inflaţie.

În schimb, restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 în China au afectat anul trecut exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase în acea regiune, însă Cesar Giron se aşteaptă la o revenire în acest an după ce Beijingul a ridicat restricţiile.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a redus la jumătate exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase spre Rusia însă Giron a subliniat că este vorba de o piaţă relativ mică raportată la exporturile totale. Războiul a avut mai degrabă un impact indirect ca urmare a majorării preţurilor la energie şi a cerealelor necesare pentru producţia de votcă.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău