De la începutul războiului în Ucraina, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a creat în Republica Moldova 28 de puncte Safe Space, dintre care 8 puncte mobile, pentru a oferi protecție fizică, emoțională și socială atât refugiaților, cât și persoanelor din comunitate, care se află în situații de risc. Unul dintre acestea se află în incinta Centrului Tinerilor Naturaliști din sectorul Botanica al Capitalei.
Astăzi, acolo a fost organizată ziua ușilor deschise, iar cei prezenți au putut afla atât despre facilitățile de care beneficiază persoanele refugiate din Ucraina, cât și despre școala temporară amenajată pentru tinerii care continuă să fie înscriși în instituțiile de învățământ din țara de origine și care participă la ore în regim online.
La eveniment a participat reprezentanta Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada, precum și reprezentanți ai altor organizații partenere.
„Acest spațiu este unul atât pentru cetățenii ucraineni, cât și pentru cetățenii din Moldova, tineri și vârstnici… E o combinație de safe space pentru tineri și vârstnici. Mulțumesc celor care depun efort și entuziasm în acest centru, energie pentru ca cei care pășesc pragul centrului să rămână mulțumiți, să revină ori de câte ori au nevoie. Mulțumesc și ambasadorului Japoniei pentru ajutorul pe care îl oferă refugiaților din Ucraina. Mulțumim și responsabililor de la minister că au acceptat să fie alături de noi”, a declarat Nigina Abaszada.
De asemenea, la eveniment a fost prezent și ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, E.S. Yamada Yoichiro.
„Vreau să mulțumesc UNFPA pentru efortul depus, pentru acest centru, pentru suportul acordat cetățenilor din Ucraina. Vă respect mult pentru asta. Sprijinul pe care îl oferiți este lăudabil. La fel, ne bucurăm să vedem că foarte multe familii din Moldova au primit cu brațele deschise refugiații din Ucraina, e un gest frumos”, a precizat ambasadorul Japoniei.
Zilnic, femeile și tinerii care vizitează centrul participă în mod gratuit la mai multe activități, precum sesiuni individuale și de grup cu psihologul, sesiuni privind stilul sănătos de viață (sănătate mintală, educație în domeniul sănătății reproductive, prevenirea violenței în bază de gen și a traficului de persoane), acces la cursuri online, cursuri de limbă română, ateliere de gătit bucate tradiționale moldovenești, lecții de fotografie și Corel Draw.
„Suntem foarte mulțumiți de tot ce se întâmplă în acest centru. În Moldova sunt cu două nepoate, părinții se află în Odesa, acolo unde muncesc. Eu, de aici, predau online elevilor din Ucraina, iar nepoatele mele și-au făcut aici prieteni, au diferite ocupații și sunt foarte entuziasmate. Le place mult, iar asta mă bucură și pe mine”, a declarat Olga, profesoară refugiată.
„Venim aici zilnic, copilul meu mă întreabă în fiecare dimineață când mergem la centru. S-a atașat foarte mult de copiii de aici, de profesorii centrului. Mă bucur că s-au găsit sponsori care să pună la dispoziția cetățenilor Ucrainei toate aceste posibilități, și nu doar. Sperăm să rămână totul așa și în continuare”, a declarat o altă refugiată.
Până în prezent, de serviciile punctelor Safe Space au beneficiat peste 20.000 de femei, tineri și persoane în etate.