Economia Moldovei, dezumflată! BERD estimează o scădere de 4,7%

16 Feb. 2023, 17:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Feb. 2023, 17:46 // Actual //  Lupu Eduard

Economia Republicii Moldova va înregistra o scădere de 1,3% în 2023 și o creștere de 3,5% în 2024, arată raportul BERD – Perspectivele economice regionale.

Estimările BERD relevă că în 2022 economia Republicii Moldova va scădea cu 4,7%, însă datele nu sunt finale.

Ultimele datele ale Biroului Național de Statistică arată că în nouă luni ale anului 2022 PIB-ul țării a însumat 197,8 miliarde de lei, cu 4,1% mai puțin față de perioada similară a anului precedent.

Experții BERD notează că regiunea Europei de Est și a Caucazului s-ar putea confrunta cu o incertitudine enormă pe termen scurt din cauza războiului în curs de desfășurare din Ucraina. Aceștia subliniază că, în Moldova, veniturile reale mai mici și eșecurile persistente în domeniul energiei vor duce probabil la un al doilea an de scădere a producției, deși mai blândă decât în 2022. O îmbunătățire a perspectivelor globale în 2024 va avea un impact pozitiv asupra redresării economice a Moldovei. De asemenea, este posibil ca inflația în întreaga regiune să rămână peste țintă, în special în Ucraina și Moldova, unde calea spre normalizare va fi probabil mai lungă. Întreaga regiune rămâne foarte vulnerabilă nu numai la războiul prelungit din Ucraina, ci și la tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan.

Anterior, Fondul Monetar Internațional a prognozat recent că declinul economiei Moldovei va fi de 1,5% în 2022, iar PIB-ul va crește cu 1,5% în 2023.

Guvernul moldovean a anunțat anterior că în 2022, PIB-ul va scădea cu 3% – până la 278,2 miliarde de lei, iar în 2023, PIB-ul va crește cu 2% – până la 308,8 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2024, 16:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
07 Mai 2024, 16:57 // Slider //  Soroceanu Olga

„Inima Nordului”, o asociație din Ocnița, se evidențiază în eforturile sale de a promova dezvoltarea rurală și de a încuraja practici sustenabile de gestionare a resurselor. Datorită proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, implementat de către HEKS/EPER Moldova în consorțiu cu HELVETAS Moldova și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, asociația a desfășurat ateliere de compostare pentru comunitatea locală.

Directoarea executivă a AO „Inima Nordului”, Daniela Bilic, subliniază importanța acestor ateliere: „Prin acest proiect ne propunem să aducem informația despre cum poate fi făcut un compost acasă, cum poate fi utilizat în gospodărie. Avem atâtea resurse și posibilități în jurul nostru, pe care nu le valorificăm.”

Beneficiarii atelierelor, descoperă secretele transformării deșeurilor în îngrășăminte organice valoroase, iar procesul este educativ și practic.

„Am învățat cum să prelucrăm deșeurile și să facem compost pentru a avea flori și recolte mai bogate, fără a cheltui bani pe îngrășăminte”, explică Veronica Siveriuc, una dintre participante.

Printre realizările acestor ateliere este includerea în proces atât a comunității locale, cât și a refugiaților din Ucraina. Împreună, acești participanți descoperă că, prin colaborare și ajutor reciproc, pot contribui la îmbunătățirea mediului și a vieților lor, inclusiv a celei economice.

Numărul mare de participanți, peste 90 la număr, arată că aceste ateliere au un impact semnificativ în comunitatea Ocniței și dincolo de ea.

„Scopul nostru este să unim oamenii din Ucraina și din Moldova, să îi facem să vadă că împreună pot realiza lucruri frumoase”, subliniază un reprezentant al AO „Inima Nordului”.

Astfel, atelierele de compostare nu doar că contribuie la gestionarea eficientă a deșeurilor și la creșterea producției agricole, ci și la consolidarea comunității și la promovarea unei culturi a colaborării și a sustenabilității în regiunea rurală a Ocniței. 

Proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” se desfășoară în 9 raioane din țară și poate culege deja roadele pe mai multe dimensiuni sociale. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău