Care au fost cele mai mari cutremure înregistrate în Europa: Bătrânul continent a suferit peste 200.000 de decese 

19 Feb. 2023, 06:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Feb. 2023, 06:30 // Actual //  Lupu Eduard

În fiecare an, mii de cutremure lovesc Europa, însă numai o parte mică din acestea ajung să provoace daune infrastructurii şi vieţii umane.

Potrivit The Irish Examiner – care a întocmit recent un raport pe baza cercetărilor unei echipe internaţionale de seismologi, geologi şi ingineri, împreună cu Serviciul seismologic elveţian şi universitatea publică ETH Zurich – Turcia, Grecia, Albania, Italia şi România sunt ţările cu cel mai mare pericol seismic din Europa, urmate de Austria, Belgia, Franţa, Germania, Islanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania şi Elveţia. TIE a ajuns la concluzia că până şi în regiunile cu pericole seismice scăzute sau moderate, cutremurele pot apărea în orice moment şi pot provoca daune majore.

Cercetătorii au constatat că Europa a suferit peste 200.000 de decese şi pierderi financiare de peste 250 de miliarde de euro (210 de miliarde de lire sterline) din cauza cutremurelor din ultimul secol, scrie Quantectum.

Pe 28 decembrie 1908, cel mai distructiv cutremur din istoria Europei a lovit strâmtoarea Messina din sudul Italiei, nivelând oraşele Messina din Sicilia şi Reggio di Calabria. Cutremurul şi tsunami-ul provocat de acesta au ucis aproximativ 100.000 de oameni. Prejudiciul economic a fost semnificativ, deoarece Messina era un important port mediteranean. Pierderile au fost estimate la 88 milioane EUR (116 milioane USD) la momentul respectiv.

Seismul, care a înregistrat o magnitudine estimată de 7,5 pe scara Richter, a provocat un tsunami devastator cu valuri de 12 metri, care a cuprins oraşele de pe coastă. Cele două mari oraşe de pe ambele părţi ale strâmtorii Messina – Messina şi Reggio di Calabria – au fost distruse în proporţie de 90%. Liniile de telegraf au fost tăiate şi liniile de cale ferată au fost avariate, împiedicând eforturile de ajutorare. Pentru a înrăutăţi lucrurile, cutremurul major din 28 a fost urmat de sute de cutremure mai mici în zilele următoare, dărâmând multe dintre clădirile rămase şi rănind sau omorând salvatorii. Pe 30 decembrie, regele Victor Emmanuel al III-lea a sosit la bordul cuirasatului Napoli pentru a inspecta dezastrul, potrivit publicaţiei History.

Sicilia şi Calabria sunt cunoscute ca la terra ballerina – „Ţara dansului” – pentru activitatea seismică periodică care loveşte regiunea. În 1693, 60.000 de oameni au fost ucişi în sudul Siciliei de un seism puternic, iar în 1783, cea mai mare parte a coastei Tireniene a Calabriei a fost distrusă de un cutremur masiv care a ucis 50.000.

Cutremurul din 1908 a fost deosebit de costisitor în ceea ce priveşte viaţa umană, deoarece a lovit în miezul dimineţii, la ora 5:20 a.m., prinzând majoritatea victimelor în timpul somnului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:13 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Înainte de a intra în afaceri cu arme, înainte de a începe să cumpere producători de puşti de asalt, înainte de a se extinde în vânzarea de lunete şi amortizoare de sunet, înainte de a reuni 18 dintre cele mai letale companii ale Americii într-un singur conglomerat, înainte de a finanţa o bază militară privată, înainte de masacru, înainte de revolta investitorilor, înainte de rechemările şi defectele de produs şi de publicitatea proastă şi de procese – înainte ca toate acestea să se poată întâmpla – Stephen Feinberg, un investitor miliardar, a trebuit să-şi perfecţioneze tehnica de tragere, scrie New York Magazine.

Aşa că într-un weekend de la sfârşitul anului 2005 a lăsat în urmă birourile din Manhattan ale Cerberus Capital, firma de capi­tal privat pe care a fondat-o, şi reşedinţa cu mai multe etaje din Upper East Side, în renovarea căreia a băgat 15 milioane de dolari, şi a călătorit până la Moyock, Carolina de Nord, la poligoanele de antrenament tactic ale Blackwater, un notoriu antreprenor militar privat, pentru un weekend de instruire cu arme de foc cu rază lungă de acţiune. Feinberg, blond, tuns scurt, cu început de chelie şi cu o mustaţă deasă, dar fără barbă, vorbea încet, cu răbdare, cu un accent blând de New York.

Prietenii spun că s-a antrenat la facul­tate, la Princeton, cu Corpul de Pregătire a Ofiţerilor de Rezervă (ROTC), defilând la exerciţii militare şi trăgând la ţintă cu o puşcă de serviciu standard şi că a urmat chiar şi şcoala de sărituri cu paraşuta. El a părăsit ROTC înainte de absolvire şi a obţinut un loc de muncă pe Wall Street, tranzacţionând valori mobiliare pentru Drexel Burnham Lambert, pionierul obligaţiunilor junk, pe care de obicei nu le vrea nimeni. Zece ani mai târziu, îşi conducea propria firmă. Zece ani după aceea, era un colos pe Wall Street. Acum este un gigant de talie mondială. Feinberg a vrut să revină la vechea pasiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău