De ce toată lumea, de la Elon Musk la Janet Yellen, este îngrijorată de consumul de energie al bitcoinului

13 Mai 2021, 18:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Mai 2021, 18:19 // Actual //  MD Bani

Decizia lui Elon Musk de a opri Tesla să accepte bitcoin ca plată a dus la o nouă examinare a impactului asupra mediului a criptomonedelor, scrie CNBC.

Musk a declarat miercuri că Tesla a oprit achizițiile vehiculelor sale cu bitcoin din cauza îngrijorărilor privind „utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili pentru extracția bitcoinului”.

El a făcut aluzie la datele de la cercetătorii de la Universitatea Cambridge care arată consumul de energie electrică al bitcoinului anul acesta.

Tesla nu își va vinde bitcoinul – producătorul de autovehicule are o monedă digitală în valoare de 2,5 miliarde de dolari – și Musk a spus că intenționează să reia tranzacțiile cu bitcoin după extragerea „tranzițiilor către o energie mai durabilă”.

Comentariile lui Musk au zburat pe piețele criptomonedelor, care au pierdut până la 365,85 miliarde de dolari în valoare de la tweet-ul său.

De ce este îngrijorat Musk?

Criticii bitcoin sunt de multă vreme atenți la impactul său asupra mediului. Criptomoneda folosește mai multă energie decât țări întregi, cum ar fi Suedia și Malaezia, conform Indicelui consumului de energie electrică Cambridge Bitcoin.

Pentru a înțelege de ce bitcoin consumă atât de multă energie, trebuie să vă uitați la tehnologia sa de bază, blockchain-ul. Registrul public al Bitcoin este descentralizat, ceea ce înseamnă că nu este controlat de o singură autoritate. Este actualizat constant de o rețea de computere din întreaga lume. Așa-numiții mineri rulează calculatoare special create pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe, pentru a face o tranzacție să treacă. Aceasta este singura modalitate de a crea noi bitcoini.

Minerii nu execută această operațiune gratuit. Ei trebuie să depășească sume uriașe pe echipamente specializate. Un stimulent cheie al modelului bitcoin, cunoscut sub numele de „dovadă a muncii”, este promisiunea de a fi recompensat în unele bitcoin dacă reușiți să-i rezolvați algoritmul de hash complex.

Între timp, Musk nu este singurul care este îngrijorat de impactul bitcoin asupra mediului. În februarie, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că moneda digitală este „extrem de ineficientă” pentru efectuarea tranzacțiilor și folosește o cantitate „uluitoare” de putere.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:39 // Actual //  Ursu Victor

De la mijlocul lunii decembrie 2024 va fi lansată cursa feroviară Chișinău – Lviv. Anunțul a fost făcut de Alexandr Pertsovskyi, președintele consiliului de administrație al companiei „Ukrzalizniția”, potrivit publicației de specialitate CTS, citată de „European Pravda”.

Conform declarațiilor lui Pertsovskyi, din 15 decembrie „Ukrzalizniția” va inaugura legătura feroviară Lviv – Chișinău.

„Trenul Kiev – Chișinău funcționează deja cu succes. Acum, includem în această conexiune și Lvivul, răspunzând unei cereri populare”, a declarat Pertsovskyi.

Noua rută va funcționa cu un vagon conectat. Acesta va pleca din Lviv la ora 15:00 și va fi atașat la alt tren, cu sosire la Chișinău la ora 11:30.

Potrivit lui Pertsovskyi, orarul este unul convenabil pentru pasagerii care doresc să folosească aeroportul local din Lviv, recunoscut pentru numeroasele zboruri către destinații populare din sud, precum Turcia.

„Acum, Lviv va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat el.

Noile rute anunțate pentru 2025 vor fi lansate începând cu 15 decembrie 2024. Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală