FOTO 50 de elevi au efectuat audituri energetice pentru locuințele a zeci de de familii din țară

21 Feb. 2023, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Feb. 2023, 10:04 // Actual //  MD Bani

Dotați cu echipamente speciale, 50 de tineri din Moldova au mers din casă în casă în 80 de gospodării, unde au efectuat pe parcursul lunii decembrie un audit energetic al locuințelor, cu recomandările corespunzătoare. Instruiți de specialiști în domeniu, elevii au măsurat suprafețele pe care iese căldura și intră frigul în locuință, umiditatea, nivelul de ventilare, de CO2, au constatat prezența sau absența mucegaiului și au oferit consultanță.

La activitate au participat elevi ai claselor gimnaziale din opt localități – Andrușul de Jos, Constantinovca, Vișniovca, Pruteni, Grătiești, Chișcăreni, Șoldănești și Chișinău – care fac parte din Școala Verde, un proiect creat în anul 2022 de Alianța pentru Eficiența Energetică și Regenerabile (AEER), în colaborare cu Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM).

„Ne-a uimit cel mai mult că anume casele construite într-un mod tradițional, bătrânești, mențin cel mai bine căldura și au un nivel de umiditate potrivit. Oamenii au fost foarte încântați că am venit la ei, au fost curioși să vadă aparatele pe care le-am folosit, ce putem testa, care sunt normele din casele lor și care sunt normele medii admisibile”, a povestit Marius Gavriliță, unul dintre membrii echipei „Școala Verde” de la Grătiești.

„Ceea ce au făcut acești tineri este de o importanță și un impact foarte mare pentru populație. Inițial, când am văzut conceptul, eram sceptic privind interesul elevilor, apoi îmi era foarte interesant cum anume o să fie implicați tinerii în această activitate. Astăzi, însă, mă simt foarte impresionat – într-adevăr s-au făcut lucruri foarte bune”, a remarcat coordonatorul de proiecte la People in Need Moldova, Vladislav Scripniciuc, în cadrul evenimentului de premiere a elevilor.

Directoarea executivă AEER, Irina Plis, a menționat că activitatea Școlii Verzi a fost apreciată și peste hotare – șase țări ale Parteneriatului Estic și-au manifestat interesul să preia această experiență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Deja sunt doi ani de când am început această călătorie minunată cu „Școala verde” și acum deja vedem că elevii și-au sporit capacitatea de a înțelege aspectele energetice și împărtășesc cunoștințele în comunitate. Experiența aceasta este demnă de a fi replicată și pe plan regional”, a spus Irina Plis.

„Din această experiență, am învățat lecția că trebuie să avem mai multă încredere în tineri și în potențialul lor – s-au implicat cu entuziasm și responsabilitate, peste așteptările noastre, ceea ce ne dă speranțe mari față de viitorul acestui stat”, a conchis Lilia Curchi, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu.

Pentru implicarea și contribuția la informarea cetățenilor despre măsurile de depășire a impactului crizei energetice, tinerii au primit diplome și  premii – lampă de masă LED și disc extern, eficiente energetic, iar școlile lor au primit câte un voucher în valoare de 5 500 lei, pentru îmbunătățirea iluminatului într-o sală de clasă.

Activitatea de informare a celor 80 de gospodării a fost realizată în cadrul proiectului Asociației Jurnaliștilor de Mediu, „Eficiența energetică – păstrăm căldura, reducem factura”, ca parte a programului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de People in Need Moldova.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 15:13
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
02 Mai 2024, 15:13 // Slider //  bani.md

Parlamentul Bulgariei a votat pentru interdicția oricărei forme de publicitate în mass-media a jocurilor de noroc. Interdicțiile au fost votate pe 30 aprilie și vor intra în vigoare la 3 zile după adoptate. Acestea vizează promovarea la TV, radio, în presa scrisă și online, dar și pe pagini web, în general. Excepție de la aceste reguli se face doar pentru Loteria Națională a Bulgariei.

Inițiativa a venit de la două formațiuni politice – GERB/ (Grazhdani za evropeysko razvitie na Bulgariya) și DPS (Dvizhenie za prava i svobodi). Noua lege permite doar publicitatea pe panouri, amplasate la o distanță de cel puțin 300 de metri de instituții de învățământ. Operatorii mai pot plasa bannere pe fațadele sălilor cu aparate de joc și ale cazinourilor. Este permisă publicitatea în săli de sport și pe inventar sportiv, dacă acestea nu sunt destinate minorilor, scrie ziarulnational.md.

O condiție suplimentară prevede că 10% din suprafața bannerelor trebuie să fie rezervată pentru sintagma ”Jocurile de noroc pot provoca dependență”. Anunțurile publicitate nu pot conține cifre, ci doar denumiri, tipuri și varietăți de jocuri de noroc, extrageri de loterie și anunțare a rezultatelor câștigurilor.

Loteria de stat a fost exceptată din șirul de interdicții pe motiv că este obligată, prin lege, să aloce o parte din profiturile sale pentru activități legate de sport și sănătate. Operatorii privați nu aveau o astfel de obligațiune până acum.

Autorii au propus, de asemenea, ca operatorii de jocuri de noroc autorizați să-și păstreze dreptul de a sponsoriza evenimente sportive, culturale, de sănătate. Iar contribuțiile obligatorii din profitul acestora să fie divizat, egal, între ministerele Tineretului și Sportului și Sănătății. Acum, veniturile din jocuri de noroc ajung doar la Ministerul Tineretului și Sportului.

De asemenea, operatorii de plăți vor avea interdicții să proceseze plăți de la și spre operatorii de jocuri de noroc fără licență.

În Republica Moldova interdicțiile pentru publicitatea jocurilor de noroc au fost aplicate de la 1 ianuarie 2022. Autoritățile au decis să revină, însă, la acest subiect și să relaxeze o parte din prevederi legate de publicitate. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, acest lucru va permite, printre altele, creșterea finanțărilor pentru sportul profesionist și de amatori.

Mai mult, proiectul noii legi a sportului, care a trecut de etapa consultărilor publice și urmează să fie propus Guvernului pentru avizare, prevede finanțarea sportului profesionist și de amatori, inclusiv, din veniturile de la pariuri sportive și alte tipuri de jocuri de noroc.

Jocurile de noroc în Republica Moldova sunt gestionate de întreprinderea de stat ”Loteria Națională a Moldovei” (LNM) și reprezintă monopol de stat.

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului. Relaxarea interdicțiilor de publicitate, precum și combaterea mai eficientă a jocurilor de noroc neautorizate vor permite statului să obțină venituri mai mari, care să fie folosite pentru dezvoltarea sportului și a altor proiecte sociale și economice.

Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comunicat că anume din contul unui credit oferit de LNM au fost achitate practic salariile feroviarilor pentru luna decembrie 2023.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău