Participanții la cursul de formare continuă „Eficiența Energetică a Clădirilor Publice” au primit certificatele

22 Feb. 2023, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Feb. 2023, 15:33 // Actual //  MD Bani

Participanții cursului de formare continuă destinat formatorilor și auditorilor energetici calificați automat pentru categoria Clădiri, organizat de USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (Moldova Energy Security Activity – MESA) în colaborare cu Agenția pentru Eficiență Energetică și Centrul de Formare Continuă al UTM, și-au primit certificatele de calificare, în cadrul ultimei sesiuni de instruire.

Cursul a avut o durată de 10 zile și a fost constituit din activități teoretice și practice care au avut scopul să actualizeze cunoștințele și formarea continuă a auditorilor energetici – calificați automat în Registrul electronic al auditorilor energetici și care vor fi potențiali formatori în cadrul programelor de formare a auditorilor energetici pentru categoria Clădiri, implementate de Centrul de Formare Continuă ,,Eficiența Energetică a Clădirilor Publice” (CFC EECP).

Pe perioada cursului, auditorii energetici au beneficiat de acțivități practice cu vizite în teritoriu și au primit suport  din partea formatorilor pentru a efectua calcule tehnice și financiare în vederea efectuării unui audit energetic model.

,,Fondul de clădiri este cel mai mare consumator de energie din țară, respectiv, prezintă cel mai mare potențial de eficientizare a consumului de energie. Rolul auditorilor energetici în vederea valorificării acestui potențial este foarte important. De calitatea rapoartelor de audit energetic depinde reușita multor proiecte aplicate pentru finanțare și chiar calitatea viitoarelor lucrări, dar și modul de utilizare a banilor publici. Astfel, prin misiunea pe care o are, Agenția își propune să se implice activ în vederea asigurării calității auditurilor energetice și să ofere suport auditorilor acolo unde este necesar” a menționat directorul AEE.

Agenția pentru Eficiență Energetică informează că, la momentul actual, în Registrul electronic al auditorilor energetici sunt înregistrați 57 de specialiști la categoria Clădiri, 22 specialiști la categoria Industrie și 20 de specialiști la categoria Transport.

Registrul electronic al auditorilor energetici poate fi consultat AICI.

Agenția pentru Eficiență Energetică este instituția responsabilă de implementarea prevederilor Regulamentului cu privire la auditorii energetici și auditul energetic, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 676/2020, precum și de calificarea și înregistrarea auditorilor energetici în Registrul electronic al auditorilor energetici conform prevederilor regulamentului menționat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Oct. 2024, 07:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Oct. 2024, 07:47 // Actual //  Ursu Victor

În luna septembrie 2024, în Republica Moldova au fost importate peste 4.500 de tone de ulei de floarea-soarelui, împărțite în două categorii principale: „Ulei de floarea-soarelui brut” și „Ulei de floarea-soarelui ambalat în recipiente de 10 litri sau mai puțin”. Potrivit datelor analizate de Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, categoria „Ulei de floarea-soarelui brut” a dominat importurile, reprezentând 78% din totalul uleiului importat.

Din punct de vedere valoric, importurile de ulei de floarea-soarelui au atins peste 60 de milioane de lei. Categoria „Ulei de floarea-soarelui brut” a constituit 60% din valoarea totală a importurilor. Prețul mediu al uleiului importat a fost de 15,9 lei per litru, însă uleiul neambalat a fost de 2,5 ori mai ieftin decât cel ambalat.

Uleiul de floarea-soarelui, atât ambalat, cât și neambalat, a fost importat din cinci țări. 100% din „Uleiul de floarea-soarelui brut” a fost adus din Ucraina, totalizând 3.562.920 litri. În ceea ce privește categoria „Ulei de floarea-soarelui ambalat în recipiente de 10 litri sau mai puțin”, Ucraina a fost, de asemenea, lider, furnizând 801.041 litri, adică 79,8% din volumul total al acestei categorii.

Valoarea uleiului de floarea-soarelui importat din Ucraina a fost de 57.149.632 lei, din care 37.478.918 lei pentru „Uleiul de floarea-soarelui brut” și 19.670.715 lei pentru „Uleiul ambalat”. Ucraina a contribuit cu 80,4% din valoarea totală a uleiului ambalat, urmată de Rusia (15,8%) și Ungaria (3%).

Prețul mediu de import pentru „Uleiul de floarea-soarelui brut” a fost de 10,5 lei per litru, în timp ce pentru „Uleiul ambalat” acesta a ajuns la 26,1 lei per litru. Există o diferență semnificativă între prețurile de import pe țări: din Rusia prețul mediu a fost de 22,9 lei per litru, iar din Ungaria, 34,1 lei per litru.

„În luna septembrie 2024, 24 de companii din Republica Moldova au importat ulei de floarea-soarelui. Dintre acestea, doar două companii au importat „Ulei de floarea-soarelui brut”, în timp ce 23 de companii au adus „Ulei de floarea-soarelui ambalat”. Compania „ICS TRANS BULK LOGISTICS SRL” a importat 99,3% din totalul de „Ulei de floarea-soarelui brut” în această perioadă”, potrivit lui Rija.

Pentru categoria „Ulei de floarea-soarelui ambalat”, cele mai mari patru companii importatoare au fost: SRL SHERIFF (controlat de oligarhul Victor Gușan n.a) ) – (15,98%), INTREPRINDEREA ISNOVAT SRL (14,55%), SRL COLVAS (12,95%) și MOLDRETAIL GROUP SRL (11,34%), care au importat împreună 54,82% din totalul uleiului ambalat.

În termeni valorici, principalele companii importatoare au fost: INTREPRINDEREA ISNOVAT SRL, SRL SHERIFF, SRL COLVAS și MOLDRETAIL GROUP SRL, care au adus 52,35% din uleiul ambalat, în valoare totală de 12.814.191 lei.

Se remarcă și o variație considerabilă a prețurilor medii de import. Cele mai mari prețuri medii au fost înregistrate de companiile TELIUS-CCC SRL (35,5 lei per litru) și FORWARD INTERNATIONAL SRL (34,1 lei per litru), iar cele mai mici prețuri au fost aplicate de SRL ALISADAI, TAROL-DD SRL și SRL SHERIFF.

În total, în luna septembrie 2024, Republica Moldova a importat 4.566.494 litri de ulei de floarea-soarelui, în valoare de 61.957.220 lei, cu un preț mediu de 26,1 lei per litru pentru uleiul brut și 10,5 lei per litru pentru uleiul ambalat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău