De ce Putin va face tot ce îi cere China

14 Mart. 2023, 09:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mart. 2023, 09:59 // Actual //  Lupu Eduard

Primul an al războiului Rusia-Ucraina a fost marcat de tone de discuții despre o posibilă pace, iar liderii europeni au cerut Kievului să înceapă discuțiile cu Moscova, în timp ce oficialii americani l-au sfătuit pe președintele Zelenski să „înceapă să se gândească la cerințele sale și la prioritățile realiste ale negocierilor”.

La rândul lor, comuniștii chinezi și-au prezentat „planul de pace” în douăsprezece capitole, alcătuit din pure banalităţi. Am asistat la anunțul lui, făcut de Wang Yi la Conferința de securitate de la München, și era clar că acesta nu va seduce niciuna dintre părțile în conflict, dar va arăta că rolul Chinei în rezolvarea crizei ucrainene ar putea fi mult mai mare decât a fost de la începutul războiului.

Timp de câțiva ani analiștii politici americani au scris zeci de articole despre deriva periculoasă a Moscovei către Beijing. Ideea principală a fost că Occidentul nu ar trebui să „cedeze” Rusia Chinei și, prin urmare, să se apropie de Kremlin într-un mod mai prietenos. Evenimentele recente au arătat însă că Rusia a acționat mult mai puțin rațional decât China, iar strategia ar putea fi corectată. În condițiile în care conflictul dintre Rusia și Ucraina amenință bazele stabilității globale, China ar putea spune un cuvânt atât de necesar, dar numai dacă va avea motive întemeiate să o facă.

De ce e Vladimir Putin la mâna Chinei

Beijingul pare acum a fi cel mai mare beneficiar al războiului în curs. Ani de zile Moscova a crezut că este un partener egal în alianța China-Rusia, chiar dacă generația mai tânără de experți chinezi a glumit în privat despre aceste presupuneri. După un an de umilință pe front, când „a doua cea mai puternică armată din lume” nu poate captura timp de șase luni un mic oraș ca Bahmut chiar și cu ajutorul a mii de criminali condamnați înarmați cu muniție cumpărată în secret din Iran, Rusia nu poate fi considerată ca atare.

China este acum cel mai mare partener comercial al său, cu aproximativ 26% din totalul comerțului exterior; este aproape singurul furnizor de mașini, calculatoare, circuite electronice integrate și telefoane inteligente, fiind şi cea mai importantă piață potențială pentru cărbunele și gazele rusești. În plus, Rusia depinde în mod vital de achitarea facturilor în yuani, monedă care, în februarie, a devenit cea mai tranzacționată monedă la Bursa de Valori din Moscova și este recunoscută oficial ca monedă de bază pentru Fondul Național de Avere al Rusiei. Cu cât Rusia devine mai slabă, cu atât sunt mai mari șansele Chinei de a-și însuși – să spunem, cel puțin din punct de vedere economic – regiunile din Orientul Îndepărtat ale Rusiei.

Dar, în același timp, China trebuie să joace un rol în relațiile internaționale proporțional cu ponderea sa în economia mondială. Dacă cineva caută pe Google sintagma „Tratat de la Beijing”, se va referi la convenția de la Beijing din 1860, un „acord inegal” pe care China învinsă a fost obligată să-l semneze cu națiunile europene victorioase. Dar acum China, cred, are șanse mari să pătrundă în „prima ligă” a puterilor mondiale dacă reușește să negocieze pacea în Ucraina, unde Occidentul nu are atât de multe șanse să avanseze. Președintele Xi este singura persoană care îi poate ordona președintelui Putin să se retragă din Ucraina, deoarece fără sprijinul Chinei economia rusă nu poate supraviețui și întregul mit că Rusia pivotează cu succes spre Est se va spulbera. Luate împreună, aceste evenimente vor pune capăt guvernării lui Putin și, cel mai probabil, și vieții lui, așa că sunt destul de sigur că Moscova va face ceea ce spune Beijingul, dacă o spune clar și cu argumente.

Calcule geostrategice

La rândul lor, Statele Unite și Europa ar trebui să-i transmită Chinei un semnal clar că vor aprecia un astfel de serviciu. Cu toate problemele pe care China le provoacă în Pacific, ea nu a invadat Taiwanul și, în opinia mea, se va abține să facă acest lucru în viitor. În consecință, Rusia a refuzat să negocieze o mare alianță cu Occidentul care ar fi construită fără (și parțial împotriva) Chinei, așa că de ce să nu încercăm să construim relații mult mai strânse între Occident și China, lăsând Rusia deoparte? Până la urmă, a fost ideea principală a lui Kissinger în urmă cu cincizeci de ani, așa că poate că aceasta va reveni în iunie, de exemplu, după sărbătorirea centenarului său.

O astfel de strategie ar putea crea o nouă arhitectură mondială, aparent stabilă, deoarece relațiile economice dintre cele trei țări din Prima Lume sunt mult mai profunde decât a avut oricare dintre ele cu Rusia. Mai mult, aș spune că China, care prosperă și are succes economic, nu și-a dat încă seama că oportunitatea de a democratiza Rusia a fost deja pierdută, așa că un astfel de bloc ar putea avea perspective mult mai bune decât unul care ar include Moscova.

Pentru a încheia, vreau să spun foarte clar punctul meu de vedere: gândiți-vă la ce le poate oferi Occidentul liderilor chinezi în schimbul împingerii hoardelor lui Putin înapoi în interiorul granițelor ruse din 1991. Se pare că președintele Macron se pregăteşte să discute tocmai aceste probleme cu conducătorii Beijingului în timpul următoarei sale vizite în China, la începutul lunii aprilie. Dacă premiul este suficient de mare, ei pot obține aproape orice au nevoie de la Rusia, iar ceea ce urmează ar putea fi începutul unei noi ordini mondiale, mai stabilă și mai pașnică decât cea care a apărut din Războiul Rece…

Sursa. RADOR

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 14:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 14:11 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Cu trilioane peste trilioane de dolari adunate anual, super‑bogații lumii continuă să devină și mai bogați.

Averea netă combinată a miliardarilor planetei a crescut cu 545% în ultimele două decenii, ajungând la 14,2 trilioane de dolari – de patru ori mai mult decât creșterea de 111% a PIB-ului mondial.

Există unele lucruri pe care doar banii le pot cumpăra, precum calitatea de membru în clubul de 100 de miliarde de dolari, adică lista miliardarilor cu averi formate din 12 cifre. Anul acesta, un număr record de 14 persoane din întreaga lume se califică în acest prestigios clasament. Acest lucru reprezintă o creștere semnificativă față de numai șase persoane înregistrate anul trecut și doar una în 2020. Cei mai mulți dintre ei au devenit foarte bogați prin înființarea de companii tech.

Ca grup, miliardarii planetei sunt cu 120% mai bogați decât acum 10 ani. Dar acești 14 membri, ale căror averi au crescut cu 255% în aceeași perioadă, au avut un succes mult mai mare decât ceilalți miliardari mai „mici”. Averile lor au depășit cu mult inflația (în creștere cu 32%) și piața de capital (S&P 500 în creștere cu 182%), plasându-i în compania francizelor din liga de fotbal american NFL (în creștere cu 257%) în ceea ce privește valoarea în creștere rapidă.

Cei 14 super-bogați valorează în total două trilioane de dolari, ceea ce înseamnă că doar 0,5% din cei 2.781 de miliardari din lume dețin 14% din toată averea acestor miliardari. În 1987, când Forbes SUA a publicat prima sa listă globală a averilor, am găsit doar două persoane, ambele din Japonia, care aveau o avere de peste 10 miliarde de dolari (aproximativ 27 de miliarde de dolari astăzi, o sumă care i-ar fi plasat pe locul 69 în lista din 2024). A fost nevoie de boomul.com pentru a crea primul centi-miliardar, Bill Gates, ale cărui acțiuni Microsoft l-au propulsat pentru scurt timp la o avere formată din peste 11 cifre în 1999, înainte ca prăbușirea să îi reducă aproape la jumătate avere netă. Nimeni nu s-a apropiat de acest prag timp de aproape două decenii, chiar și pe măsură ce piețele au crescut vertiginos înainte și după Marea Recesiune.

Jeff Bezos a reușit, în cele din urmă, să descifreze din nou codul la sfârșitul anului 2017, devenind al doilea super-miliardar atunci când Amazon a urcat rapid spre un trilion de dolari în capitalizare de piață. Cu toate acestea, a durat până în 2021 pentru ca Clubul de 100 de miliarde de dolari să se extindă dincolo de Bezos, când Elon Musk, Bernard Arnault și Bill Gates au intrat în această categorie. Acum, cu averile în creștere în întreaga lume, a fi membru devine din ce în ce mai comun. O a 15-a persoană, moștenitoarea L’Oréal, Françoise Bettencourt Meyers, cu o avere estimată la 99,5 miliarde de dolari, bate la ușă, iar mogulul din domeniul tech Michael Dell, cu 91 de miliarde de dolari, nu este departe în spatele ei.

Dar pentru moment, iată lista completă a celui mai exclusivist club de pe Pământ.

1. Bernard Arnault – 233 de miliarde de dolari • LVMH • Franța 

Cea mai bogată persoană din lume pentru al doilea an la rând. Averea lui Arnault a crescut cu 10% în 2023, datorită unui alt an record pentru conglomeratul său de lux, LVMH, care deține banduri precum Louis Vuitton, Christian Dior și Sephora. Anul trecut, gigantul modei a anunțat un profit net de 16,5 miliarde dolari dintr-un venit de 94 de miliarde dolari. Arnault și-a consolidat planul de succesiune pentru a menține controlul afacerii familiei în ianuarie, când a propus adăugarea fiilor săi, Alexandre și Frédéric, în consiliul LVMH, unde li s-ar alătura și cei doi copii mai mari ai lor, Antoine și Delphine.

2. Elon Musk – 195 de miliarde de dolari • Tesla, SpaceX • SUA 

Musk este departe de averea înregistrată în noiembrie 2021, când a devenit prima persoană cu o avere estimată la 300 de miliarde de dolari. De atunci, a câștigat și a pierdut de mai multe ori titlul de „cel mai bogat din lume”, pe măsură ce pariurile sale îndrăznețe și-au luat zborul (valoarea SpaceX a sărit cu 80% la 180 de miliarde de dolari) sau au eșuat (X, fostul Twitter, valorează cu aproximativ 70% mai puțin decât în momentul achiziției sale din octombrie 2022, iar acțiunile Tesla au scăzut cu 57% de la sfârșitul anului 2021 până în prezent).

3. Jeff Bezos – 194 de miliarde de dolari • Amazon • SUA 

Fondatorul Amazon a dat marea lovitură în acest an în ceea ce privește averea. Este cu 80 de miliarde de dolari mai bogat, datorită unui salt de 93% în acțiunile colosului său de comerț electronic. Între timp, a cheltuit 150 de milioane de dolari pentru casele cumpărate pe insula „buncărului miliardarilor” din Miami, ca parte a unei decizii de a-și muta sediul fiscal în însorita și prietenoasa Florida, după trei decenii ploioase în Seattle.

4. Mark Zuckerberg – 177 de miliarde de dolari • Facebook • SUA 

Ce perioadă tumultuoasă a avut CEO-ul Meta! După ce acțiunile gigantului social media au scăzut cu 75% față de vârful atins în 2021, Zuckerberg a concediat aproape un sfert din personalul său, menținând totuși pariuri uriașe pe inteligența artificială și metavers. Acțiunile aproape s-au triplat în ultimul an, făcându-l pe Zuck, la 39 de ani, cel mai bogat din viața lui.

5. Larry Ellison – 141 de miliarde de dolari • Oracle • SUA 

La 10 ani după ce a demisionat din funcția de CEO al Oracle, Ellison este încă președinte, CTO și cel mai mare acționar al companiei, cu 40% din acțiuni. Acțiunile Oracle au crescut cu 34%, oferindu-i peste un miliard de dolari (pre-impozitare) lui Ellison în ultimele 12 luni, contribuind la creșterea averii sale cu 34 de miliarde de dolari. Celelalte investiții ale miliardarului nu stau la fel de bine: partea sa din X valorează mai puțin de o treime dintr-un miliard de dolari.

6. Warren Buffett – 133 de miliarde de dolari • Berkshire Hathaway • SUA 

FILE – Berkshire Hathaway Chairman and CEO Warren Buffett speaks during an interview in Omaha, Neb., May 7, 2018. The Glide Foundation homeless charity that received $53 million over the years from investors who wanted a private lunch with Buffett has announced a new auction meal with Salesforce CEO Marc Benioff it said Tuesday, April 9, 2024,,Image: 863632082, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required. FILE PHOTO, Model Release: no, Pictured: Warren Buffett

Buffett, al cărui vechi partener de afaceri, Charlie Munger, a murit la 99 de ani în noiembrie anul trecut, s-a aflat într-un conflict în ultimul an, ciocnindu-se cu colegul miliardar Jimmy Haslam asupra prețului achiziției de către Berkshire Hathaway a lanțului de stații de alimentare Pilot Travel Centers, deținut de Haslam. Părțile s-au înțeles în ianuarie, iar Berkshire a cumpărat ultimii 20% din Pilot pentru 2,6 miliarde de dolari. Acțiunile Berkshire au atins maxime record, în creștere cu 30% față de anul trecut.

7. Bill Gates – 128 de miliarde de dolari • Microsoft • SUA 

Cu toate că este aproape cel mai bogat din viața sa, Gates ocupă cea mai joasă poziție din 1992 datorită concurenței dure, unui divorț costisitor în 2021 și celor 59 de miliarde de dolari pe care i-a donat în acte de caritate. Cofondatorul Microsoft a fost cea mai bogată persoană din lume timp de 18 ani, din 1995 până în 2017.

8. Steve Ballmer – 121 de miliarde de dolari • Microsoft • SUA 

Mukesh Ambani, chairman and managing director of Reliance Industries Ltd., is speaking at an event in Mumbai, India, on March 30, 2024.Mukesh Ambani In Mumbai, India – 30 Mar 2024,Image: 861249488, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Ambani a devenit primul membru asiatic al Clubului de 100 de miliarde de dolari în acest an, datorită creșterii acțiunilor conglomeratului său, Reliance Industries. În martie, a găzduit un eveniment festiv de trei zile pentru a sărbători nunta fiului său cel mic, Anant, care va avea loc în iulie. Rihanna a cântat pentru cei 1.600 de invitați, printre care s-au numărat Mark Zuckerberg, Bill Gates și Ivanka Trump.

10. Larry Page – 114 de miliarde de dolari • Google • SUA / Sergey Brin 110 miliarde de dolari • Google • SUA 

Cofondatorii Google sunt acum la patru ani distanță de operațiunile de zi cu zi, dar rămân cei mai mari acționari individuali ai gigantului tech. Page s-a ferit în mare parte de ochii publicului, petrecând timp pe cele cinci insule private pe care le deține, inclusiv una în Fiji și alta în Puerto Rico. Brin a ieșit din semiretragere pentru a trimite modificări la modelele de chatbot AI ale Google anul trecut și a fost listat drept „contribuitor principal” când Gemini a fost lansat în decembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău