Furtuna bancară din Occidentul bogat creşte riscul de default în economiile emergente slabe

22 Mart. 2023, 06:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mart. 2023, 06:47 // Actual //  bani.md

Cu patru bănci regionale ameri­ca­ne devastate pe burse şi de către clienţi şi cu una, uriaşă, elveţiană scoasă brutal din istorie, încă este dezbătut dacă lumea occi­den­tală a trecut printr-o criză bancară sau dacă este abia începutul uneia. Însă orice ar fi fost până acum, consecinţele sunt multiple, de la presiuni pe deciziile de politică monetară ale marilor bănci centrale la regândirea schemelor de garantare a depozitelor şi reevaluarea ris­cu­rilor de către investitori.

Furtuna bancară a accelerat săptămâna tre­cută ieşirile de capital de pe pieţele emer­gente, ceea ce s-a simţit şi în Europa de Est. Traderii au scos aproape 2 miliarde de dolari din fondurile care investesc în obligaţi­uni şi acţiuni emergente, acestea fiind cele mai ample retrageri din ultimul an, potrivit Bloomberg. Pentru eco­nomiile emergente cele mai vulnerabile cel mai mare pericol este îngusta­rea accesului la finanţare şi creşterea riscului de default.

Şocul a atins şi pie­ţele valu­tare, în regiune remarcându-se prin slăbi­ciune forintul Unga­riei, pre­dispus la deprecieri în vremuri cu turbulenţe. Mone­da şi-a revenit după ce guver­nul şi ban­ca centrală din Elveţia au aranjat vânzarea colosului ban­car Credit Suisse, care altfel risca să se prăbuşească, către UBS pe o nimica toată. Traderii urmăresc dacă furtuna bancară îi va face pe oficialii Rezervei Fede­rale americane să încetinească ritmul de creştere a dobânzii de politică monetară sau chiar să oprească majorările. Fed are şedinţă de politică mo­netară miercuri, iar cele mai multe pariuri sunt pe o creştere a dobânzilor, dar condiţio­nată de asi­gu­rări că situa­ţia din sectorul bancar este sub control.

Dobânzile mari sunt principalul instrument prin care o bancă centrală luptă cu inflaţia. Efectul lor este scumpirea creditării. Mai rău ar putea fi pentru economiile emergente slabe, deoarece turbulenţele provocate de furtuna bancară pe pieţele obligaţiunilor fac mai dificil pentru ele să se finanţeze sau să-şi plătească datoriile.

Pieţele emergente sunt într-o „poziţie deli­cată în pre­zent“, dar dacă banca centrală ame­ri­cană menţine dobânzile, va fi mai bine pentru ele, spune Brendan McKenna, strateg la Wells Fargo. „Iar dacă băncile centrale reu­şesc să ţină sub control tensiunile din sistemul bancar, pie­ţele emergente pot evolua bine pe termen lung“, a mai explicat analistul. Băncile centrale încearcă să împiedice blocarea siste­mului bancar şi prăbuşirea creditării printr-un flux constant de lichiditate în economie, notează The Guardian. Iniţiativa este condusă de Fed şi permite altor bănci centrale să obţină cu uşurinţă dolari care sunt distribuiţi mai departe băncilor comerciale.

Banii ar trebui să ajungă în cele din urmă la consumatori, investitori şi companii care se îm­prumută. Mecanismul este cunoscut ca linie de swap, acorduri de schimb de valută între bănci centrale. Fed, sub privirea căreia două bănci s-au prăbuşit şi una a fost salvată printr-o infu­zie de depozite de 30 de miliarde de dolari de la concurenţi mai mari, a deschis astfel de fluxuri căre băncile din Canada, Marea Brita­nie, Japonia, Elveţia şi zona euro. În SUA, pentru a evita propagarea panicii în rândul deponenţilor, autorităţile au decis ca în cazul falimentului Silicon Valley Bank să fie prote­jate toate depo­zitele, chiar şi cele mari, nega­ran­tate, de peste 250.000 de dolari. Acum, pre­sa americană scrie, citând surse, că guvernul ia în considerare extin­derea temporară a schemei federale de asigu­rare a depozitelor (Federal Deposit Insurance) pentru a acoperi toate depozitele.

Iniţiativa aparţine unei coaliţii de bănci care spun că de un astfel de pas este nevoie pentru a fi prevenită o nouă criză financiară. Departamentul Trezoreriei caută să vadă dacă poate acţiona în acest sens fără permisiunea unui Congres profund divizat. În Europa, pentru că guvernul elveţian a ales ca pentru salvarea Credit Suisse să-i sacrifice pe cei care au investit în obligaţiunile băncii în favoarea acţionarilor, instituţia care supraveghează închiderea băncilor din Uniunea Europeană a căutat să asigure că nu le va face la fel inves­titorilor, ierarhia preferinţelor fiind bine stabili­tă, notează Financial Times.

Dominique Laboureix, preşedintele Comitetului Unic de Rezoluţie (Single Resolution Board), a spus că temerile că obligaţiunile de tipul AT1 (additional tier 1) ale băncilor „nu mai sunt investibile“ nici în UE sunt nefondate. Aceste datorii sunt mai riscante şi valoarea lor a scăzut după ce guvernul elveţian a anunţat că în schema de salvare a Credit Suisse cei care au investit în ele pierd tot. Acţionarii băncii au primit de la UBS echivalentul a 3,3 miliarde de dolari, iar deţinătorii de obligaţiuni au pierdut 17 miliarde de dolari. Anterior se presupunea că întâietate la plată au cei care au cumpărat datorii, nu acţiuni. Aceleaşi asigurări le-au dat şi Autoritatea Bancară Europeană şi Banca Centrală Europeană şi, în afara UE, Banca Angliei. „Nu vom lua pe nimeni prin surprindere“, a spus Laboureix. Obligaţiunile de tipul AT1 au fost introduse ca răspuns la criza financiară globală în cadrul reformelor menite să reducă riscul ca plătitorii de taxe să suporte costul falimentului sau salvării băncilor. Piaţa acestor datorii a crescut între timp la 260 de miliarde de dolari. Furtuna bancară, dacă persistă, va avea efecte dincolo se sistemul financiar.

Preşedinta BCE Christine Lagarde a spus că turbulenţele pot influenţa deciziile instituţiei privind dobânzile de politică monetară în sensul că dacă este frânată creditarea şi descurajat consumul, inflaţia rămâne fără energie, iar banca nu va mai trebui să majoreze dobânzile. Dobânzile mari sunt principalul instrument prin care o bancă centrală luptă cu inflaţia. Efectul lor este scumpirea creditării. Mai rău ar putea fi pentru economiile emergente slabe, de la Bolovia la Pakistan, deoarece turbulenţele provocate de furtuna bancară pe pieţele obligaţiunilor fac mai dificil pentru ele să se finanţeze sau să-şi plătească datoriile. Astfel, pentru investitori s-au aprins deja semnalele de avertizare că a crescut riscul de default suveran.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 17:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 17:05 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a anunțat un pachet de tarife vamale între 10% și 25% asupra unui spectru larg de produse americane, în valoare de aproximativ 22 miliarde de euro, ca reacție la războiul tarifar declanșat de fostul președinte Donald Trump. Măsurile, aprobate de 26 din cele 27 de state membre (cu Ungaria opunându-se), vizează în mod deliberat produse provenite din state americane care au votat în favoarea Partidului Republican.

Potrivit unui document intern citat de Politico, Bruxellesul a adoptat o strategie de „lovitură politică”, selectând coduri tarifare care afectează în special bastioanele republicane, cu scopul de a pune presiune electorală asupra susținătorilor lui Trump.

Exporturile americane de soia către UE au totalizat 2,4 miliarde dolari în 2024. Din această sumă, 2,1 miliarde provin din state republicane, iar doar 348 milioane din cele democrate. Louisiana, statul republican condus de Mike Johnson, speakerul Camerei Reprezentanților, reprezintă 82,5% din acest export — aproape 2 miliarde USD.

Asociația americană a producătorilor de soia a criticat anterior politica lui Trump, spunând într-un comunicat: „Tarifele nu sunt o glumă, iar fermierii sunt nemulțumiți”.

Taxele vizează carnea de vită din Kansas și Nebraska, carnea de pasăre din Louisiana, piesele auto din Michigan și țigările din Florida.

De asemenea au fost taxate produsele din lemn din Carolina de Nord, Georgia și Alabama, înghețata din Arizona, batistele din Carolina de Sud, păturile electrice din Alabama, cravatele și papioanele din Florida și mașinile de spălat din Wisconsin

Deși whiskey-ul american a fost exclus de pe listă în urma presiunilor din partea Franței, Italiei și Irlandei — după ce Trump a amenințat cu taxe de 200% pentru băuturile europene — UE a inclus în schimb produse mai puțin vizibile, dar cu impact economic și simbolic asupra bazinelor republicane.

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU