Analiștii de la JPMorgan Chase & Co estimează că „cele mai vulnerabile” bănci din Statele Unite au pierdut probabil în jur de un trilion de dolari de anul trecut, majoritatea ieșirilor de capital fiind înregistrate luna aceasta, după prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB), relatează Reuters.
Echipa de analiști condusă de Nikolaos Panigirtzoglou nu a numit băncile pe care le-au inclus în categoria de „cele mai vulnerabile” sau câte instituții se află în acest grup.
„Incertitudinile generate de mișcările de depozite ar putea face băncile să devină mai precaute în ceea ce privește creditarea”, notează analiștii într-un raport.
„Acest risc este exacerbat de faptul că băncile medii și mici joacă un rol disproporționat de mare în creditele acordate de bănci în Statele Unite”, mai afirmă aceștia în documentul datat pe 22 martie.
Autoritățile de reglementare americane au închis SVB și Signature Bank mai devreme în cursul acestei luni, prăbușirea acestora marcând al doilea, respectiv al treilea, cel mai mare faliment bancar din istoria SUA.
Viteza cu care clienții și-au retras banii de la cele două bănci a provocat temeri că panica ar putea duce la o contagiune a întregului sector bancar, autoritățile din SUA decizând să garanteze chiar și depozitele neasigurate de la cele două bănci.
Cele două falimente au amplificat îngrijorările multor clienți, aceștia retrăgându-și banii de la băncile mai mici pentru a-i depozita la instituții percepute ca fiind mai sigure și care au un procent mai mare de depozite asigurate.
Băncile americane gestionează în total depozite bancare în valoare de 17 trilioane de dolari, dar doar 10 trilioane sunt bani asigurați în caz de faliment, potrivit analiștilor de la JP Morgan.