Marile bănci centrale continuă lupta cu inflaţia prin majorări de dobânzi, semn că nu le sperie furtuna bancar

24 Mart. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Mart. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

În SUA, în zona euro, în Marea Bri­tanie şi în Elveţia băncile centrale con­tinuă să lupte prin majorări de dobânzi cu o inflaţie care nu doar că nu ce­dea­ză, dar pe unele fronturi şi contraata­că.

Este un semn că pagubele pe care le fac preţurile în creştere în economii sunt mult prea mari pentru a fi trecute pe plan secund şi că economiile în sine sunt rezistente la rece­siu­ne. Apoi, creşterile recente de dobânzi semna­li­zează încrederea băncilor centrale că proble­me­le din sectorul bancar pot fi ţinute sub control. De aceea, cel puţin în zona euro, unde furtuna bancară a lovit doar acţiunile băncilor şi nu instituţiile de credit, este de aşteptat ca dobânzile să-şi continue creşterea, poate nu la fel de agresiv ca până acum.

În Europa de Est, situaţia este dife­rită deoarece băncile centrale au o­prit de mult ofensiva majorărilor de dobânzi şi aşteaptă să vadă e­fec­tul acţiunilor de până acum. În Polonia, spre exemplu, infla­ţia a accelerat la un nou record în februarie, însă cei mai mulţi analişti şi mai ales oficiali asigu­ră că acela este punctul de vârf de unde începe lungul drum des­cen­dent. În economia poloneză, cea mai mare din regiune, creşterile de preţuri au fost conduse de scumpiri la alimente, transport şi energie, de mult timp motoarele principale ale inflaţiei.

Şi în Ungaria banca centrală poartă o lup­tă, dar cu guvernul cheltuitor, care vrea do­bânzi mai mici. Mai precis, banca centrală este sub asediul guvernului, care i-a limitat capaci­tatea de a înăspri politica monetară printr-un decret ce interzice investitorilor instituţionali locali şi deponenţilor mari să profite de fa­ci­lităţile de depozit pe perioadă foarte scurtă cu dobândă de 18% ale instituţiei, potrivit Bloomberg.

Un­garia are cea mai puternică inflaţie din UE şi cele mai mari dobânzi. Cea de bază este de 13%. De asemenea, administraţia premierului Viktor Orban a extins cu 3 luni, până pe 30 iunie, o limită a dobânzilor pe care băncile comerciale le pot plăti pentru depozite. Între timp, forin­tul maghiar, devenit una dintre cele mai in­stabile monede din lume, se depreciază la cea mai mică turbulenţă.

Deprecierea forintului a fost o politică preferată a guvernului Orban de­oarece face mai ieftine exporturile pe pie­ţele internaţionale. Acum creează şi mai multă inflaţie prin scumpirea importurilor. Creşterea dobânzilor are şi scopul de a stabiliza forintul. În acest context, cel mai probabil banca cen­trală nu va face schimbări majore în politica monetară în viitorul apropiat.

Dacă în Ungaria guvernatorul băncii cen­trale György Matolcsy s-a transformat din mâ­na dreaptă a lui Orban în cel mai mare critic al guvernului acestuia, în Polonia conducerea băn­cii centrale este aliată, chiar şi politic, cu partidul de guvernământ. De aceea, acolo ban­ca centrală vorbeşte deschis despre posi­bilitatea reducerii dobânzilor, cu concluzia, mereu, că încă nu a venit timpul pentru un astfel de pas. Dar o face pentru că majorarea dobânzilor i-a nemulţumit pe polonezi, făcând ca pentru mulţi ratele la credite să fie prea împovărătoare.

Inflaţia poloneză a accelerat din nou în februarie, la 18,4%, un nivel mic dacă este com­parat cu cel de 25,4% din Ungaria, dar totuşi cel mai ridicat din ultimii 26 de ani. In­flaţia creşte deja de doi ani şi mai toată lumea se aşteaptă ca februarie să fie vârful. Însă ni­velul de 18,4% reflectă şi o schimbare a ele­men­telor din coşul de inflaţie pe baza căruia institutul central de statistică îşi face calculele.

Astfel, prin noul model, rata de inflaţie din ianuarie a fost recalculată de la 17,2% la 16,6%. După modelul vechi, inflaţia din februarie ar fi ajuns probabil la 20%.
În SUA, unde a izbucnit furtuna bancară ca un efect secundar al creşterii dobânzilor, banca centrală n-a ezitat să majoreze din nou dobânzile săptămâna aceasta, dar cu un ritm mai lent, de 25 de puncte de bază. De asemenea, Rezerva Federală a lăsat indicii că în următoarele luni ar putea începe o perioadă de pauză. Aceasta pentru că turbulenţele recente din sectorul bancar „vor avea probabil ca rezultat înăsprirea condiţiilor de creditare pentru gospodării şi afaceri şi vor pune presiuni pe activitatea economică, angajări şi inflaţie“, se arată într-un comunicat al Fed.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău