Cum au supravieţuit companiile europene războiului din Ucraina şi şocului scumpirii fără precedent a energiei

28 Mart. 2023, 10:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
28 Mart. 2023, 10:27 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Când Rusia a invadat Ucraina, Vla­dimir Putin a pariat că scumpirea dramatică a energiei şi scăderea în­crederii vor duce la prăbuşirea mul­tor companii europene. După un an, însă, multe companii europene au re­u­şit să facă faţă şocului reducându-şi consumul de energie şi îndreptân­du-şi atenţia asupra pieţei americane, scrie The Wall Street Journal.

În Germania, cea mai mare eco­nomie europeană, una dintre supra­vie­ţuitoare este Claas KGaA, mbH, un producător de utiliaje pentru a­gricultură cu venituri anuale de 5 mi­liarde de euro şi aproximativ 12.000 de angajaţi.

În loc să-şi restrângă operaţiu­nile, compania şi-a redus producţia din Rusia şi China, crescând-o în schimb la fabrica locală. Aceasta şi-a redus consumul de gaze cu aproape o treime şi şi-a reorientat vânzările dinspre Rusia către America.

Executivii companiei au fost nevoiţi să dezvolte un plan de urgen­ţă care să permită companiei să su­pra­vieţuiască unui declin de 30% al livrărilor de gaze. Claas a dez­voltat de asemenea software pentru a face faţă problemelor întâmpinate de sutele de furnizori pe care-i are.

În pofida tuturor schimbărilor, Claas nu a scăpat în întregime nea­fectată. Unele dintre procesele sale sunt acum mai costisitoare, ero­dân­du-i profitabilitatea şi competiti­vi­tatea, spun executivii. O lecţie învă­ţată de companie: evitarea depen­denţei de o singură ţară, scrie ZF.

Financial Times a urmărit de ase­menea eforturile a trei companii eu­ro­pene mari consumatoare de ener­gie de a face faţă iernii trecute. În no­iem­brie, David Fernandez-Vallada­res, managing director al producăto­rului spaniol de plăci ceramice Rea­londa, a trebuit să aleagă între un nou contract pentru gaze şi a-şi pune încrederea în capriciile pieţelor energiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Acesta a ales a doua opţiune, iar acum se bucură după ce ieftinirea semnificativă a gazelor i-a redus factura la energie.

Pentru New Murano Gallery din Italia, decizia luată în criză de a fabrica produse high-end a ajutat în susţinerea vânzărilor.  Compania caută acum să facă noi angajări, însă întâmpină dificultăţi în a acoperi unele poziţii din cauza şomajului ridicat din nordul Italiei.

Andrea Perotta, fondatorul companiei este încrezător că nu vor mai apărea surprize legate de preţul gazelor.

Însă optimismul acestuia nu este împărtăşit de Henrik Follmann, CEO al Follmann Chemie, din sectorul produselor chimice. Acesta se teme în continuare că costurile ar putea urca din nou.

Atât Follmann, cât şi Realonda se chinuie să rămân competitive în pofida scăderii costurilor legate de energie.

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:20 // Actual //  bani.md

Emmanuel Macron laudă curajul Maiei Sandu. Într-un interviu exclusiv, acordat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat de Ecaterina Covali și difuzat de RLIVE TV, liderul francez i-a mulțumit președintei Moldovei pentru angajamentul său și a echipei sale de a consolidat relațiile bilaterale.

Oficialul de la Paris consideră că Moldova, datorită actualei șefe a statului, și-a îndreptat privirea spre Uniunea Europeană, a consolidat statul de drept, economia și a început să se integreze treptat în comunitate. În același timp, Macron a vorbit și despre războiul din Ucraina, are a destabilizat Moldova și situația din regiune, în general.

„Moldova s-a angajat într-o ancorare europeană a întregii regiuni. Și de aceea aș vrea să îi mulțumesc doamnei președintă Sandu pentru curajul său, pentru angajamentul său și al echipelor sale. În toți acești ani, într-adevăr, am consolidat legăturile noastre. Eu însumi am făcut mai multe vizite bilaterale. Președinta a fost aici de mai multe ori. Am organizat o reuniune fără precedent a Comunității Politice Europene în Moldova. Iată că toate acestea au aranjat, cu siguranță, lucrurile, au stabilizat această legătură. Pentru mine, este foarte clar că această relație va continua și în viitor, pentru viitorul Moldovei”, a declarat Macron.

 

În timpul mandatului prezidențial al Maiei Sandu, șefa statului Emmanuel Macron s-au întâlnit de mai multe ori, atât la reuniuni internaționale, cât și la Paris sau Chișinău în timpul vizitelor bilaterale. Liderul francez a avut două deplasări oficiale în țara noastră, una în iunie 2022 și alta la summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca în iunie 2023.

În cadrul interviului difuzat în exclusivitate de RLIVE TV, Macron a mai explicat de ce Uniunea Europeană este opțiunea integrării europene este binevenită pentru țara noastră, cum luptă statele membre ale UE cu propaganda rusă și ce relații au guvernările de la Chișinău și Paris actualmente.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția a fost difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău