Țara în care gripa aviară face ravagii. Fermierii nu mai au unde să îngroape păsările moarte

05 Apr. 2023, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Apr. 2023, 14:33 // Actual //  bani.md

Cea mai gravă epidemie de gripă aviară cu care s-a confruntat vreodată Japonia a decimat efectivele de păsări şi a dus la creşterea explozivă a preţului la ouă, iar acum nu mai există suficient teren pentru a îngropa păsările moarte, transmite Bloomberg.

Peste 17 milioane de păsări au fost sacrificate în Japonia în acest sezon. Înlăturarea carcaselor trebuie făcută în mod adecvat pentru a preveni răspândirea virusului sau contaminarea pânzei freatice. Autorităţile locale spun că fermierii au raportat o lipsă de terenuri adecvate pentru a îngropa păsările moarte, informează postul public de televiziune NHK.

Situaţia din Japonia scoate la lumină necesitatea ţărilor de a regândi modul cum răspund la epidemia de gripă aviară, în special având în vedere că un număr record de păsări moarte devine ceva normal la nivel mondial. Chiar dacă până acum focarele de gripă aviară au fost descoperite în principal în Europa, SUA şi Asia, în ultimele luni epidemia s-a răspândit şi în America de Sud, cu primele cazuri descoperite în Argentina, Uruguay şi Bolivia.

Epidemia de gripă aviară a perturbat livrările de carne şi ouă într-un moment în care există îngrijorări crescute cu privire la inflaţie. În Japonia, gripa aviară a obligat unele companii precum restaurantele McDonald şi magazinele 7-Eleven să suspende vânzarea de produse care conţin ouă sau să majoreze preţurile.

În mod normal, fermierii şi autorităţile pun la punct planuri preventive pentru a gestiona deşeurile generate de un focar de gripă aviară, inclusiv a carcaselor, dejecţiilor şi a echipamentelor de protecţie personală. Însă numărul de păsări moarte care trebuie înlăturate a depăşit orice aşteptări, susţine NHK. Unele regiuni au început să ardă păsările moarte dacă pot face rost de facilităţi de incinerare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău