SUA au trimis Ucrainei o armă experimentală pentru a distruge dronele iraniene folosite de ruși

07 Apr. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

Ucraina primește din SUA noi tunuri montate pe camioane și sisteme de rachete de precizie pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva dronelor kamikaze produse de Iran, pe care forțele ruse le folosesc pentru terorizarea civililor.

Pe 4 aprilie, Pentagonul a anunțat furnizarea unui nou pachet de ajutor militar Ucrainei, axat pe apărarea antiaeriană. Conține, printre altele, sisteme de arme misterioase, pe care SUA le-a numit „10 sisteme mobile de rachete c-UAS ghidate de laser”.

Aprovizionarea cu acestea a fost precedată de o licitație organizată în ianuarie de armata SUA, care avea drept scop alegerea unui sistem de combatere a dronelor kamikaze Shahed-136. Compania SAIC, care a participat la licitație, va trimite 10 sisteme antidrone în Ucraina. În ianuarie, SAIC a efectuat teste de succes folosind rachetele ghidate cu laser APKWS ale BAE Systems, care au arătat o precizie de 100% a loviturii.

În timpul testelor, sistemul a detectat drona la o distanță de aproximativ 10 km și a lovit-o la o distanță de 5 km, deși era necesară o rază de acțiune de 2 km.

Potrivit inginerului de sisteme SAIC Jeremy Davidson, complexul conține, de asemenea, o mitralieră M240 și un sistem de război electronic care poate prelua controlul dronelor comerciale, inclusiv a celor chinezești DJI. Dronele DJI nu sunt protejate de criptare avansată, dar sunt utilizate în mod activ atât de forțele ruse, cât și de cele ucrainene.

Camioane cu tunuri

Pentagonul a anunțat marți, 4 aprilie, că va acorda Ucrainei un nou sprijin cu echipament militar în valoare de 2,6 miliarde de dolari. Ajutorul constă în arme de calibru mic, rachete, radare, sisteme anti-aeriene, vehicule de transport, muniție pentru tancuri și multe altele, precizează Insider.

Pachetul de sprijin militar include și nouă camioane dotate cu tunuri de 30 mm și cu sistem aerian fără pilot (UAS) de 10 mm și sisteme mobile de rachete ghidate cu laser c-UAS, ambele fiind elemente noi care pot fi utilizate împotriva dronelor Rusiei, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.

Oficialii americani se așteaptă ca aceste echipamente militare să poată detecta și intercepta drone, „inclusiv Shahed-urile construite de Iran”.

De asemenea, în cel mai recent pachet sunt incluse nouă camioane cu tunuri de 30 mm cu sisteme aeriane fără pilot (UAS) și 10 sisteme mobile de rachete cu ghidaj laser c-UAS, ambele fiind elemente noi care pot fi folosite împotriva dronelor Rusiei, potrivit unui oficial de la Pentagon, citat de Insider.

Camioanele pe care sunt montate tunuri de 30 mm vor „putea detecta și intercepta drone, inclusiv Shahed construite de Iran”, a declarat oficialul reporterilor în cadrul unei conferințe de presă.

SUA a anunțat în august 2022 că trimit kituri VAMPIRE, care sunt sisteme de arme ghidate cu laser care pot fi instalate în spatele unui camion, transformând un pick-up obișnuit într-un ucigaș de drone.

Noile sisteme de rachete ghidate cu laser incluse în cel mai recent pachet de securitate vor permite Ucrainei să „tragă rachete de precizie din poziție mobilă” pentru a „contra amenințarea dronei”, a spus oficialul. Acestea vor folosi Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS), o capacitate care a fost deja oferită Kievului și care transformă rachetele neghidate în muniții ghidate de precizie.
Rusia a folosit de luni de zile drone explozive fabricate de Iran, cum ar fi Shahed-136, pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina, provocând daune orașelor și ucigând civili.

Aceste arme, care cântăresc peste 200 de kilograme și costă mai puțin de 500 de dolari, poartă o mică sarcină explozivă, dar zboară la altitudini mici și pot fi lansate în roiuri.
Armata ucraineană a declarat într-o actualizare zilnică de miercuri, 5 aprilie, că forțele ruse au lansat 17 drone Shahed-136 într-un atac și că 14 dintre ele au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Kievului. „Probabilitatea unor rachete și lovituri aeriene rămâne mare în toată Ucraina, în timp ce Rusia continuă să folosească tactici teroriste”, a spus armata ucraineană pe Facebook.

Oficialul american a spus că noul pachet de securitate din această săptămână „include capabilități importante pentru apărarea antiaeriană și pentru a contracara dronele rusești”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău