O companie a unei moldovence, una dintre cele mai mari exportatoare de miere în UE

09 Apr. 2023, 07:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Apr. 2023, 07:52 // Actual //  bani.md

Ina Negruță conduce una dintre cele mai mari companii moldovenești exportatoare de miere de albine pe piața UE, anunță de Delegația UE în Republica Moldova.

Anual, compania Inei Negruța livrează circa 600 de tone de miere în Uniunea Europeană.

În timpul pandemiei, produsele companiei au fost promovate și comercializate exclusiv online. Pentru a-și digitaliza afacerea, Ina Negruță a beneficiat de „Instrumentul de susținere privind digitalizarea IMM”, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului  cu susținerea UE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Ideea afacerii i-a venit Inei, în 2011 și a fost, la început, o idee comună cu un om care a jucat un anumit rol în viața antreprenoarei. Însă, ulterior, ea a decis, împreună cu tatăl, că e timpul să lanseze propria afacere. Astfel, căpătând experiența din compania precedentă, a lansat în 2015 compania Visapina-Impex SRL, care de fapt a fost un vis – al ei și al familiei de a lansa propria afacere, iar, Visapina, de fapt înseamnă – un Vis în Apicultură a Inei.

„Acordul de Liber Schimb a fost startul activității noastre. Anume Acordul a stat la baza inițierii exporturilor noastre în Uniunea Europeană. Așa s-a primit că în acea perioadă a fost o stagnare, după un embargo, care l-a avut Republica Moldova, iar Uniunea Europeană și-a deschis larg ușa către mierea moldovenească. A început să apară un interes sporit pentru produsul nostru și noi am constatat, analizând piața, că să exporți în Uniunea Europeană nu este atât de dificil, dacă respecți toate regulile Acordului de Asociere. Cel mai mare vis al nostru la moment este să exportăm producția noastră în Uniunea Europeană sau poate și în alte țări ale lumii ambalată la borcan. Mierea moldovenească este o miere foarte calitativă, apreciată cu înalte distincții la concursurile internaționale și considerăm că noi, producătorul, trebuie să fie acel care să primească și plus valoarea pe acest produs. Deoarece, la moment, cu regret, produsul nostru este ambalat sub un alt brand, dar nu sub brandul moldovenesc”, consideră Ina Negruță.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău