Rușii produc un nou tip de bombe de 1,5 tone, pe care ucrainenii nu au cu ce să le doboare

09 Apr. 2023, 07:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Apr. 2023, 07:50 // Actual //  Lupu Eduard

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor ale armatei ucrainene, Iuri Ignat, și-a avertizat concetățenii cu privire la noul pericol asociat cu bombele aeriene rusești. Rușii produc un nou tip de astfel de arme cu o greutate de 1,5 tone, în timp ce armata Kievului încă nu au ce să le doboare.

Ignat a spus că recent ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat în mod demonstrativ întreprinderea în care sunt produse. Este posibil ca aceste bombe să fie, de asemenea, echipate cu aripi și navigație GPS.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Bombele de o tonă și jumătate sunt deja de trei ori mai puternice. Subliniez încă o dată că mijloacele necesare care pot intercepta sunt sistemele Patriot, Samp-t de la sol. Și cel mai bun este F-16 modern sau alte avioane din generația „4+” capabile să se opună aviației ruse la abordări cu rază lungă, spune Ignat. Inamicul folosește aceste bombe de la distanță. Până acum, cu impunitate. Este necesar să înțelegem că astfel de bombe lovesc de la distanță de peste 50 de kilometri și dincolo de linia de luptă sau de granița de stat.

Forțele armate ruse au schimbat modul de acțiune în Ucraina. După ce au pierdut sute de avioane de război în atacuri necoordonate cu artileria de la sol, rușii atacă acum din spatele frontului cu „bombe ghidate cu planare” care pot parcurge distanțe de până la 70 de km.

Rusia folosește bombe aeriene ghidate cu planare, lansând zeci de bombe pe zi peste zona de demarcație a frontului de pe avioane Su-35 și Su-34, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei, colonelul Iuri Ignat.

„Aviația inamicului, din păcate, lucrează, iar de câteva zile au început să folosească bombe cu planare care pot zbura zeci de kilometri, până la o distanță aproximativă de 70 km. Inamicul folosește de la 10 până la 20 de bombe pe zi de-a lungul întregii linii de demarcație.

Proiectilele sunt lansate de pe avioanele Su-35, Su-34, care nu sunt incluse în zona de viziune a apărării noastre aeriene, iar aceasta este o nouă amenințare pentru noi, la care trebuie să răspundem prompt”, a spus el.
Ucraina nu are cum să reacționeze în acest moment la noua tactica adoptată de ruși și face apel la Occident să ajute Ucraina cu sisteme și mijloace de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune.

„Pentru a alunga aceste avioane cât mai departe posibil de granițele noastre, avem nevoie de sisteme și mijloace de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, precum Patriot, și, bineînțeles, dorim avioane de vânătoare care pot folosi rachete aer-aer la distanțe mari”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Totul a început cu atacul din Odesa. Două rachete X-59 au fost distruse. De asemenea, atacul a continuat și din nordul Ucrainei, aproximativ 10 avioane Su-35 au atacat regiunea Sumî cu bombe aeriene ghidate”, a spus Ignat.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 12:00 // Actual //  Lupu Eduard

Creșterea produsului intern brut (PIB) al Republicii Moldova în anul 2023 a fost mult sub așteptările inițiale, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni difuzate de RLive. Deși guvernul și-a propus o creștere de 2,5%, realitatea economică a adus o creștere de doar 0,7%.

Pentru anul în curs, prognoza inițială a fost de 3,5%, însă aceasta a fost revizuită la 2,6%. Rotaru a subliniat că, în ciuda eforturilor de relaxare a politicii monetare și a diminuării costurilor creditelor, apetitul pentru investiții rămâne scăzut. „Trebuie să existe acel apetit intestinal care să stimuleze creșterea economică. Dar încă nu există”, a explicat ministrul.

Guvernul a optimizat administrarea fiscală și vamală și a făcut deschideri către mediul de afaceri, însă efectele acestor măsuri încă se lasă așteptate. Rotaru a evidențiat că perioada post-criză necesită acomodare, atât din partea mediului de afaceri, cât și a investitorilor. În plus, războiul din Ucraina și temerile aferente au descurajat investițiile străine.

„Sunt persoane care au resurse, dar nu le investesc, așteptând o perioadă mai clară”, a punctat ministrul Finanțelor, exprimându-și speranța că situația se va îmbunătăți în scurt timp.

În recenta prognoză și Banca Mondială și-a revziuit estimările cu privire la creșterea economică a Republicii Moldova. Se anticipează o creștere a PIB-ului moldovean de 2,2% în 2024, față de proiecția anterioară de 4,2%. Pentru anul 2025, se prognozează o creștere de 3,9%, față de estimarea anterioară de 4,1%, iar pentru 2026, se așteaptă o creștere de 4,5%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău