Greșeala fatală a lui Putin lovește Rusia: Dezastrul Moscovei, gaură de 51 de miliarde de dolari

13 Apr. 2023, 07:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Apr. 2023, 07:53 // Actual //  bani.md

Invazia Ucrainei de către Rusia a reprezentat o greșeală fatală pentru Vladimir Putin, care a aruncat țara cu 30 de ani în urmă, așa cum au afirmat experții economici. Acum, dezastrul Moscovei s-a concretizat, iar Kremlinul a constatat că există o gaură de 51 de miliarde de dolari la excedentul de cont curent în primul trimestru din 2023 față de cel din anul precedent.

Sancțiunile occidentale ”mușcă” masiv din bugetul Rusiei, iar guvernul este lipsit de importante surse de valută care veneau din piața europeană de petrol, gaze naturale și alți combustibili, potrivit Bloomberg.
Surplusul din contul curent – aproximativ diferența dintre exporturi și importuri – a scăzut la 18,6 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului, potrivit datelor preliminare ale Băncii centrale publicate marți. Este cel mai mic excedent din primul trimestru din 2016.

O redresare a importurilor se combină cu o reducere bruscă a veniturilor energetice ale Rusiei din cauza restricțiilor internaționale, în timp ce exporturile de gaze către Europa scad.

Deteriorarea finanțelor externe va menține rubla sub presiune și va spori urgența ca guvernul și companiile să exploateze noi piețe pentru produsele de bază rusești.
Banca centrală se așteaptă ca excedentul să scadă la 66 de miliarde de dolari pentru anul 2023 de la un record de 227,4 miliarde de dolari în 2022. Marți, 11 aprilie 2023, instituția financiară a anunțat într-un comunicat că un factor cheie pentru contul curent a fost „o scădere a balanței comerciale ca urmare a unei scăderi semnificative a volumelor costurilor exporturilor, în principal din cauza scăderii prețurilor”.

„Importurile și-au revenit complet la nivelurile de anul trecut, dar veniturile din mărfuri sunt reduse din cauza sancțiunilor impuse exporturilor de energie ale Rusiei. Ne așteptăm ca excedente mai restrânse de cont curent să ducă la o slăbiciune valutară în trimestrele următoare.

O rublă mai slabă va scădea încrederea consumatorilor, care a fost în creștere în ultima vreme”, a spus Alexander Isakov, un economist rus.

Deși a pus presiune asupra finanțelor externe ale Rusiei, acest lucru a contribuit și la creșterea deficitului bugetar al guvernului, pe măsură ce autoritățile intensifică cheltuielile de apărare legate de războiul din Ucraina.
Între timp, rubla este din ce în ce mai expusă riscului, în timp ce numerarul din exporturile de petrol, gaze și alte mărfuri scad masiv. Moneda rusă are printre cele mai proaste performanțe de pe piețele emergente față de dolar în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO