Putin are probleme cu mașinăria de război din Ucraina: Miliardele Rusiei se împuținează, cădere cu 35%

22 Apr. 2023, 07:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Apr. 2023, 07:31 // Actual //  bani.md

Dacă pe tot parcursul anului 2022, în timpul războiului din Ucraina, Putin a beneficiat de zecile de miliarde de euro proveniți din piața de energie din Europa, iată că acum președintele rus are probleme cu alimentarea mașinii sale de război.

Veniturile Rusiei încep să se prăbușească în urma sancțiunilor UE și SUA, valoarea exporturilor Moscovei au scăzut cu 35% în primul trimestru din 2023.

Acest lucru s-a datorat în primul rând din cauza plafonării prețurilor petrolului și ale produselor rafinate din Rusia de către Occident, a anunțat joi, 20 aprilie 2023, Banca Centrală de la Moscova, potrivit Investing.
O scădere a exporturilor rusești și o revenire a importurilor au contribuit la împingerea rublei în această lună la cel mai slab nivel din mai mult de un an, în timp ce o scădere a veniturilor din export, din care o mare parte provine din petrol și gaze, a mărit deficitul bugetar al Rusiei anul acesta și și-a redus surplusul de cont curent.

„Costul exporturilor de petrol a scăzut atât din cauza prețurilor mai scăzute, cât și din cauza embargoului și a plafonului de preț de către o mulțime de țări asupra petrolului și produselor petroliere rusești”, a spus Banca Centrală într-un raport.

Potrivit acestuia, prețul țițeiului Brent a fost în medie de 81 de dolari pe baril în trimestrul respectiv, în scădere cu 18% față de anul precedent, iar petrolul Urals al Rusiei s-a tranzacționat cu 20-25 de dolari mai ieftin decât referința Brent.

„Prețurile petrolului rusesc au scăzut mai puternic”, a spus banca. „Reducerea pentru petrolul rusesc față de țițeiul Brent a crescut, inclusiv din cauza plafonului de preț”.
Totuși, a adăugat că o scădere a exporturilor de petrol către Uniunea Europeană a fost compensată de o creștere a vânzărilor către țările asiatice, spre India, China, care caută petrol la preț redus.

Deoarece prețul petrolului rusesc a scăzut sub limita prețului occidental, volumele mari nu sunt acum supuse niciunei restricții, a spus banca.

Acum, dezastrul Moscovei s-a concretizat, iar Kremlinul a constatat că există o gaură de 51 de miliarde de dolari la excedentul de cont curent în primul trimestru din 2023 față de cel din anul precedent. Surplusul din contul curent – aproximativ diferența dintre exporturi și importuri – a scăzut la 18,6 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului.

Sancțiunile occidentale ”mușcă” masiv din bugetul Rusiei, iar guvernul este lipsit de importante surse de valută care veneau din piața europeană de petrol, gaze naturale și alți combustibili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău