Putin are probleme cu mașinăria de război din Ucraina: Miliardele Rusiei se împuținează, cădere cu 35%

22 Apr. 2023, 07:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Apr. 2023, 07:31 // Actual //  Lupu Eduard

Dacă pe tot parcursul anului 2022, în timpul războiului din Ucraina, Putin a beneficiat de zecile de miliarde de euro proveniți din piața de energie din Europa, iată că acum președintele rus are probleme cu alimentarea mașinii sale de război.

Veniturile Rusiei încep să se prăbușească în urma sancțiunilor UE și SUA, valoarea exporturilor Moscovei au scăzut cu 35% în primul trimestru din 2023.

Acest lucru s-a datorat în primul rând din cauza plafonării prețurilor petrolului și ale produselor rafinate din Rusia de către Occident, a anunțat joi, 20 aprilie 2023, Banca Centrală de la Moscova, potrivit Investing.
O scădere a exporturilor rusești și o revenire a importurilor au contribuit la împingerea rublei în această lună la cel mai slab nivel din mai mult de un an, în timp ce o scădere a veniturilor din export, din care o mare parte provine din petrol și gaze, a mărit deficitul bugetar al Rusiei anul acesta și și-a redus surplusul de cont curent.

„Costul exporturilor de petrol a scăzut atât din cauza prețurilor mai scăzute, cât și din cauza embargoului și a plafonului de preț de către o mulțime de țări asupra petrolului și produselor petroliere rusești”, a spus Banca Centrală într-un raport.

Potrivit acestuia, prețul țițeiului Brent a fost în medie de 81 de dolari pe baril în trimestrul respectiv, în scădere cu 18% față de anul precedent, iar petrolul Urals al Rusiei s-a tranzacționat cu 20-25 de dolari mai ieftin decât referința Brent.

„Prețurile petrolului rusesc au scăzut mai puternic”, a spus banca. „Reducerea pentru petrolul rusesc față de țițeiul Brent a crescut, inclusiv din cauza plafonului de preț”.
Totuși, a adăugat că o scădere a exporturilor de petrol către Uniunea Europeană a fost compensată de o creștere a vânzărilor către țările asiatice, spre India, China, care caută petrol la preț redus.

Deoarece prețul petrolului rusesc a scăzut sub limita prețului occidental, volumele mari nu sunt acum supuse niciunei restricții, a spus banca.

Acum, dezastrul Moscovei s-a concretizat, iar Kremlinul a constatat că există o gaură de 51 de miliarde de dolari la excedentul de cont curent în primul trimestru din 2023 față de cel din anul precedent. Surplusul din contul curent – aproximativ diferența dintre exporturi și importuri – a scăzut la 18,6 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului.

Sancțiunile occidentale ”mușcă” masiv din bugetul Rusiei, iar guvernul este lipsit de importante surse de valută care veneau din piața europeană de petrol, gaze naturale și alți combustibili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău