O țară UE, lovitură pentru Putin: Schimbare neașteptată față de Moscova, îngheață conturile rușilor

25 Apr. 2023, 08:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2023, 08:02 // Actual //  Lupu Eduard

Odată cu începutul invaziei ordonate de Putin în Ucraina din 2022, țările Uniunii Europene au impus Rusiei mai multe pachete de sancțiuni.

Însă, anumite state unde oligarhii ruși s-au refugiat nu au trecut la astfel de măsuri imediat. Dar acum, Cipru a anunțat că și-a schimbat strategia față de Moscova, înghețând conturile a mii de ruși care trăiesc în această țară.

Cipru, stat membru al Uniunii Europene, a luat măsuri represive împotriva persoanelor și entităților care, potrivit SUA și Marea Britanie, i-au ajutat pe oligarhii ruși să eludeze sancțiunile introduse în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Barrons.

Informația a fost confirmată de comisarul Pavlos Uoannou din ministerul de Finanțe din Cirpu. Ziarul cipriot Phileleftheros a raportat că cel mai mare creditor al insulei, Bank of Cyprus, a „informat 4.000 de clienți care au un pașaport rusesc și sunt nerezidenți ai țărilor UE că conturile lor vor fi închise”.

O parte mare a diasporei ruse trăiește în Cipru. Marea Britanie și SUA au impus sancțiuni asupra a 13 cetățeni ciprioți și companii despre care spun că i-au ajutat pe oligarhii ruși să evite sancțiunile și să-și ascundă activele financiare după invazia Ucrainei din februarie 2022.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Constantinos Letymbiotis, a declarat săptămâna aceasta că Nicosia s-a angajat să îi judece pe toți ciprioții acuzați de SUA și Marea Britanie că au permis oligarhilor să eludeze sancțiunile impuse în urma războiului.

Săptămâna aceasta, șeful Băncii Centrale a Ciprului, Constantinos Herodotou, i-a spus președintelui țării, Nikos Christodoulides, că băncile cipriote au înghețat conturile celor avizați de sancțiuni.

Potrivit acestuia, în ultimii ani, autoritățile au închis 43.000 de companii și 123.000 de conturi bancare „suspecte”. Doar 2,2% din toate depozitele bancare de pe insulă aparțin în prezent rușilor, a spus el.

După invazia din Ucraina și mobilizarea Moscovei, aproape un milion de ruși și zeci de oligarhi au fugit din Rusia, ca într-un adevărat exod. Printre destinațiile preferate au fost Kazahstan, Emiratele Arabe Unite, Bali, Turcia, Armenia, Argentina, Georgia, Serbia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău