S-a umplut paharul: Angajaţii Google bat cu pumnul în masă după ce au aflat de recompensa de milioane a șefului

04 Mai 2023, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Mai 2023, 12:36 // Actual //  bani.md

Sundar Pichai, CEO-ul Google, a fost recompensat pentru activitatea sa în 2022 cu cu 226 milioane de dolari, dintre care o mare parte au fost acţiuni. În timp ce milioanele de dolari se îndreptau către conturile lui Pichai, Google pregătea disponibilizarea a 12.000 de oameni, iar furia angajaţilor a început să crească pe măsură ce tot mai multe detalii au început să iasă la lumină, scrie CNBC.

Toate aceste evenimente a dus nervii angajaţilor la noi cote, mai ales după ce remuneraţia anuală a CEO-ului a fost făcută publică. Angajaţii au început să protesteze şi să critice conducerea pentru milioanele încasate, care veneau simultan cu concedierea în masă a personalului.

Pachetul salarial a lui Sundar Pichai în 2022 a fost format din aproape 6 milioane de dolari pentru securitatea personală şi un salariu de bază de 2 milioane de dolari. În 2021, Pichai a primit un total de 6,3 milioane de dolari, constând într-un salariu de 2 milioane de dolari şi 4,3 milioane de dolari în alte compensaţii.

Zeci de meme-uri ale angajaţilor au umplut forumurile de discuţii interne ale Google, multe dintre ele având sute de like-uri, pe măsură ce tot mai multe detalii legate de disponibilizări, salarii şi bonusuri au început să curgă.

Unul dintre meme-urile cu peste 1.200 de like-uri se referea la comentariile şefei de la finanţe Ruth Porat, care a scris luna trecută, într-un e-mail trimis la nivelul întregii companii, că firma va  face reduceri de cheltuieli „pe mai mulţi ani” la serviciile şi beneficiile care vizează angajaţii.

Conform unor surse interne, reducerile s-au tradus în achiziţionarea unor laptopuri pentru muncă mai puţin performante şi la eliminarea unor abonamente ce le oferea acces angajaţilor la cursuri de fitness şi activităţi similare.

Subiectul Pichai şi banii a fost unul controversat încă de la sfârşitul anului trecut, când directorul general a declarat, în cadrul unei reuniuni la nivelul întregii companii, că „nu ar trebui să punem întotdeauna semnul egal între distracţie şi bani”. La momentul respectiv, el vorbea despre anumite avantaje pe care compania le-ar putea elimina, dar s-a ferit de întrebările angajaţilor privind reducerea remuneraţiei executivilor.

O parte din frustrarea angajaţilor se îndreaptă şi către planul Google de a răscumpăra acţiuni în valoare de 70 de miliarde de dolari, semn că firma are mai mult decât suficient numerar pentru a-şi acoperi operaţiunile şi investiţiile.

Un meme recent, care a fost apreciat de peste 700 de angajaţi, suna astfel: „70 de miliarde de dolari în răscumpărări arată că respectăm acţionarii externi mai mult decât pe angajaţi”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO