Fostul administrator de la Transgaz din Republica Moldova, pus șef pe bani la Nuclearelectrica

04 Mai 2023, 11:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mai 2023, 11:26 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) din România, are, începând de astăzi, un nou director financiar, Dan Niculaie-Faranga, care în ultimii ani a administrat activitatea subsidiarelor Transgaz din Republica Moldova.

Interesant este că în tot în această perioadă, Nuclearelectrica a scos la concurs și postul de director economic al Sucursalei de la Cernavodă, care operează centrala nucleară.

Faranga are un mandat de 4 ani și a fost numit printr-o decizie a Consiliului de Administrație.

Societatea susține că numirea s-a realizat că urmare a derulării procedurii de selecție în conformitate cu prevederile OUG 109/2011, asistată de un expert independent.

Dan Niculaie-Faranga are o experiență de 20 de ani în poziții de management în domeniul financiar, în industrii precum servicii financiare, dezvoltări imobilare, consultanță, fuziuni și achiziții, precum și în domeniul energetic.

În ultimii 9 ani a contribuit la structurarea și derularea unor finanțări pentru proiectele de investiții, fuziuni și achiziții ale operatorului de trasport gaze Transgaz și a administrat activitatea subsidiarelor Transgaz din Republica Moldova.

Nuclearelectrica (SNN) a raportat un profit net de 2,729 miliarde lei pe 2022, în creștere cu peste 163% față de anul anterior. Veniturile din exploatare ale companiei s-au dublat, de la 3,2 la 6,5 miliarde lei, în condițiile unei ușoare scăderi a producției, de la 10,37 la 10,2 GWh.

Prețul mediu de vânzare al energiei realizat de Nuclearelectrica s-a ridicat la peste 600 lei/MWh anul trecut, față de 284,289 lei/MWh în 2021. SNN a plătit peste 1 miliard de lei anul trecut ca supraimpozit pe veniturile din producția de electricitate.

Din luna mai, Republica Moldova a renunțat la achiziția curentului de la Nuclearelctrica orientându-se la energia din Ucraina. Cota energiei de la Nuclearelctrica era de 5% din necesarul de lumină al țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău