Premieră! Republica Moldova, face bani din exportul de gaz. De ce nu scade tariful pentru populație

05 Mai 2023, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Mai 2023, 16:16 // Actual //  bani.md

Energocom a cumpărat 600 de milioane de metri cubi de gaz în perioada în perioada de toamnă – iarnă, iar în prezent în stocuri mai sunt 150 milioane metri cubi, a declarat, într-o conferință de presă, Victor Bînzari, directorul interimar Energocom.

Potrivit lui Bînzari, 300 de milioane de metri cubi au fost depozitate în România și Ucraina, iar arestul au fost livrate în timp real către Moldovagaz.

„Pentru prima dată, Republica Moldova a utilizat coridorul transbalcanic prin interconectorul TAP dintre Grecia și Bulgaria, dar și gazoductul Iași-Ungheni. Am reușit să demonstrăm că gazoductul transbalcanic poate fi utilizat și în regim revers ”, a punctat Bînzari.

Șeful de la Energocom spune că traderii sunt reticenți în avea relații cu companiile de stat, din cauza riscului proceselor de judecată. „Am depus eforturi să nu difuzăm date din contract și să fim corecți”.

Referindu-se la costulde achiziție pentru luna aprilie, Bînzari a spus că Energocom cumpără la un preț de 672 USD pentru mia de metri, preț similar cu care livrează Gazprom către Moldovagaz.

„În prezent Energocom nu cumpără gaze. Compania va începe achizițiile după ce va prezenta raportul de activitate pentru anul 2022. La ora actuală utilizăm gazul din rezerve. Suntem de proces final de a stabili cum precedăm și să ne pregătim pentru iarna viitoare. Luăm în calcul și cele mai proaste scenarii – deconectarea definitivă a gazului de către Gazprom”, a mai spus Bînzari.

Directorul susține că anul trecut Energocom a făcut un profit de 140 de milioane de lei pentru anul 2022, inclusiv din vânzarea gazelor în afara țării – 57 milioane de lei, 41 milioane de lei din împrumutul de 1 miliard de lei acordate Moldovagaz și 20 de milioane de lei din activitatea de furnizare.

În ceea ce privește reducerea tarifului pentru populație, Bînzari a afirmat că există mai multe formule când poate fi făcut un mix dintre gazul scump și gazul ieftin 95%/10%. Însă în prezent, nu cred că asta o să influențeze prețul final pentru populație din cauza prețului de achiziție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO