Uleiul de măsline a ajuns la preț de delicatesă. Seceta prelungită a dus la scăderea dramatică a producției

06 Mai 2023, 07:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mai 2023, 07:21 // Actual //  bani.md

Principalul motiv pe care fermierii l-au invocat, atunci când au decis să crească prețul la uleiul de măsline, este seceta prelungită. În premieră, în Spania, în luna aprilie au fost temperaturi de 40 de grade Celsius, după ce un front de aer fierbinte din Sahara a rămas blocat deasupra Peninsulei Iberice.

Uleiul de măsline a ajuns la un preț record, pentru ultimii ani. Cel mai mare producător din lume, este Spania, care a majorat costul acestui produs cu 30 la sută, în câteva zile.

Din acest motiv, prețurile în marile magazine au crescut și ele, proporțional, cu majorarea făcută de producători.

„Uleiul de măsline Aldi, obișnuit la prețul de 99 de penny, a ajuns acum să coste 1,29 lire sterline. Plus că multe dintre gamele de bază au dispărut. Până și Aldi este scump acum!”, a scris un englez pe un cont de Twitter.

Fondului Monetar Internațional a confirmat informația legată de majorarea prețului la uleiul de măsline, care a ajuns acum să se vândă la marile burse alimentare cu 5.989 dolari/tonă, cel mai mare preț din ultimii 26 de ani.

Seceta prelungită din Spania a afectat măslinii

Din cauza schimbărilor climatice și a secetei prelungite din Spania, cultura de măsline a fost afectată, fiind înregistrate scăderi mari ale producției, în unele locuri chiar și cu 50 la sută.

De cealaltă parte, cererea a rămas ridicată, și din acest motiv, prețurile au crescut foarte mult.

„Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus  analistul specializat în semințe și uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.

Fermierii spanioli au precizat că livezile de măslini au fost calamitate din cauza lipsei apei și a secetei prelungite, la care se adaugă temperaturi foarte mari.

”Condițiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că… Spania a produs o cantitate de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone metrice, în scădere față de ce obișnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone metrice”, a mai spus Holland.

Războiul din Ucraina are un rol important

Specialiștii în piața alimentară mai spun că războiul din Ucraina a afectat grav piața de floarea soarelui, iar din acest motiv, marii procesatori s-au orientat spre producția de ulei, obținut din măsline.

„Declanșarea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea-soarelui, a împins și mai mult cererea de ulei de măsline. Se pare că seceta care se desfășoară în Europa, în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”, a declarat David Valmorbida, președintele Asociației Australiane a Uleiului de Măsline, potrivit celor de la Adevărul.

Dacă seceta va continua, prețul la kilogramul de măsline va ajunge la cinci euro/kilogram.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău