Rusia cercetează penal firmele care ar trebui să reconstruiască Mariupolul, după descoperirea schemei de fraudă cu TVA

18 Mai 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Mai 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

Stimulentele fiscale introduse de guvernul rus pentru reconstrucția zonelor ocupate din Ucraina au generat profituri mari pe piața neagră și au dus la declanșarea unei anchete penale privind o fraudă pe scară largă în Mariupol, relatează The Moscow Times.

Mariupolul, un oraș-port de la Marea Azov care avea o populație de aproximativ 400.000 de locuitori înainte de declanșarea invaziei ruse, a fost aproape complet distrus în urma unui asediu care a făcut înconjorul presei internaționale și care s-a încheiat abia la jumătatea lunii mai a anului trecut, odată cu capitularea ultimilor militari ucraineni ce apărau uzina Azovstal.

Moscova s-a lăudat de atunci cu eforturile sale de reconstrucție a orașului pe care l-a redus în mare parte la moloz.

Chiar președintele rus Vladimir Putin a vizitat Mariupolul cu două luni în urmă pentru a inspecta în persoană cum decurg lucrările de reconstrucție. Putin a zburat la Mariupol cu un elicopter și a vizitat mai multe cartiere ale orașului, făcând opriri și discutând cu locuitorii, potrivit imaginilor difuzate de presa de stat rusă.

The Moscow Times notează însă, citând surse din cadrul autorităților fiscale ruse, că Fiscul de la Moscova a declanșat o anchetă care vizează zeci de companii din oraș care au pus la cale o schemă de evitare a plătirii taxei pe valoare adăugată.

Înainte ca Putin să proclame anexarea teritoriilor ucrainene ocupate în luna septembrie a anului trecut, ministerul rus al Finanțelor considera Mariupolul, situat în regiunea Donetsk, un teritoriu străin și permitea companiilor rusești să opereze acolo fără a plăti TVA.

Probleme la bugetul de stat al Rusiei
În ultimul an Rusia a înregistrat o scădere a veniturilor din TVA, o taxă-cheie care aduce bugetului de stat al Rusiei 20% din veniturile sale.

În contextul scăderii încasărilor din exporturile de energie și a creșterii dramatice a cheltuielilor cu efortul de război, deficitul bugetar al Rusiei s-a majorat vertiginos în ultimele luni.

Una dintre soluțiile analizate de ministerul de Finanțe de la Moscova este creșterea taxei pe care trebuie să o achite companiile străine care vor să părăsească țara, însă oficialii ruși sunt conștienți că aceasta va duce la colectarea unor venituri ocazionale, în timp ce conducerea politică de la Moscova dă tot mai multe semnale că se pregătește pentru un război de durată.

Pentru a încerca să oprească exodul agenților economici străini și a ajuta firmele autohtone în contextul sancțiunilor occidentale, Rusia a introdus anul trecut un moratoriu asupra inspecțiilor efectuate la companii, însă se pare că situația a lăsat loc și pentru numeroase abuzuri.

Potrivit celor de The Moscow Times, autoritățile au deschis acum mai multe anchete penale pentru cazuri de fraudă împotriva companiilor de construcții ce au primit contracte în Mariupol, iar persoanele implicate în schemă sunt interogate în Moscova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.