Putin și-a schimbat tactica împotriva Occidentului: Rusia vrea să ”înghită” firmele străine

18 Mai 2023, 07:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Mai 2023, 07:32 // Actual //  bani.md

După începutul invaziei lui Putin din Ucraina acum aproape 15 luni, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, regimul lui Putin, la rândul său, și-a schimbat tactica în războiul său economic dus împotriva Vestului, acesta intrând într-o fază periculoasă.

Rusia a creat recent cadrul legal pentru a putea ”înghiți” firmele străine din țară, naționalizând temporar activele străine ale acestora, potrivit Business Insider.

”Este o escaladare din partea Moscovei, după ce represaliile anterioare împotriva sancțiunilor occidentale s-au concentrat pe restricționarea aprovizionării cu energie pentru Europa”, a spus Alexandra Prokopenko, un cercetător nerezident la Centrul Carnegie Rusia Eurasia, în Financial Times.

„Confruntarea economică a Rusiei cu Occidentul în urma invaziei Ucrainei de către Kremlin intră într-o nouă etapă periculoasă”, a avertizat ea.

După ce Moscova a suferit înfrângeri judecătorești care au menținut activele rusești înghețate în Europa, Kremlinul a stabilit de atunci un cadru legal pentru naționalizarea temporară a activelor străine în Rusia, a adăugat Prokopenko.

Proiectele care costă miliarde de dolari sunt acum în pericol, iar guvernul rus va adopta probabil o „abordare personalizată” cu fiecare parte interesată, deoarece încearcă să împartă Occidentul, a scris ea.

O parte cheie a noii strategii de răzbunare a Moscovei este un decret pe care președintele Vladimir Putin l-a semnat luna trecută, despre care Prokopenko a spus că oferă agenției guvernamentale de administrare a proprietăților control asupra activelor occidentale afectate de oprirea operațiunilor în Rusia și capacitatea de a le vinde cumpărătorilor ruși.

Decretul cere, de asemenea, firmelor „națiunilor neprietenoase” să plătească o donație pentru eforturile de război ale Rusiei, echivalând între 5% și 10% din valoarea unui bun vândut. Companiile occidentale sunt, de asemenea, obligate să-și vândă participațiile în proiectele partajate cu partenerii ruși cu o deducere de 50%.

De când Putin a semnat decretul, activele firmelor energetice finlandeze și germane au fost plasate sub gestiune provizorie. Între aceasta și constrângerile occidentale privind vânzarea către Rusia, „un număr tot mai mare de astfel de companii par din ce în ce mai probabil să-și piardă investițiile în Rusia în totalitate”, a spus Prokopenko.

„Până acum, nici Rusia, nici Europa nu au o strategie cuprinzătoare cu privire la modul de a face față activelor blocate”, a spus ea. „Ruperea legăturilor dintre cele două părți va exacerba aproape sigur conflictul, deoarece Kremlinul caută modalități de a pedepsi Europa pentru impunerea de sancțiuni și sprijinirea Ucrainei. Apetitul prietenilor lui Putin de a sechestra bunurile occidentale din Rusia nu va face decât să aducă importante prejudicii”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 17:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 17:05 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a anunțat un pachet de tarife vamale între 10% și 25% asupra unui spectru larg de produse americane, în valoare de aproximativ 22 miliarde de euro, ca reacție la războiul tarifar declanșat de fostul președinte Donald Trump. Măsurile, aprobate de 26 din cele 27 de state membre (cu Ungaria opunându-se), vizează în mod deliberat produse provenite din state americane care au votat în favoarea Partidului Republican.

Potrivit unui document intern citat de Politico, Bruxellesul a adoptat o strategie de „lovitură politică”, selectând coduri tarifare care afectează în special bastioanele republicane, cu scopul de a pune presiune electorală asupra susținătorilor lui Trump.

Exporturile americane de soia către UE au totalizat 2,4 miliarde dolari în 2024. Din această sumă, 2,1 miliarde provin din state republicane, iar doar 348 milioane din cele democrate. Louisiana, statul republican condus de Mike Johnson, speakerul Camerei Reprezentanților, reprezintă 82,5% din acest export — aproape 2 miliarde USD.

Asociația americană a producătorilor de soia a criticat anterior politica lui Trump, spunând într-un comunicat: „Tarifele nu sunt o glumă, iar fermierii sunt nemulțumiți”.

Taxele vizează carnea de vită din Kansas și Nebraska, carnea de pasăre din Louisiana, piesele auto din Michigan și țigările din Florida.

De asemenea au fost taxate produsele din lemn din Carolina de Nord, Georgia și Alabama, înghețata din Arizona, batistele din Carolina de Sud, păturile electrice din Alabama, cravatele și papioanele din Florida și mașinile de spălat din Wisconsin

Deși whiskey-ul american a fost exclus de pe listă în urma presiunilor din partea Franței, Italiei și Irlandei — după ce Trump a amenințat cu taxe de 200% pentru băuturile europene — UE a inclus în schimb produse mai puțin vizibile, dar cu impact economic și simbolic asupra bazinelor republicane.

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU