Piaţa imobiliară se clatină, iar băncile fac orice să nu fie prinse sub dărâmături după ce se va prăbuşi

05 Iun. 2023, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iun. 2023, 14:06 // Actual //  bani.md

Unele bănci americane se pregătesc să vândă creditele imobiliare cu discount chiar şi atunci când debitorii sunt la zi cu rambursările, un semn al determinării lor de a reduce expunerea la piaţa imobiliară comercială care se clatină, scrie Ziarul Financiar.

Disponibilitatea unor creditori de a-şi asuma pierderi la aşa-numitele credite imobiliare performante vine ca urmare a multiplelor avertismente că această clasă de active este „următorul pas care va cădea” după recentele turbulenţe din sectorul bancar regional din SUA.

„Faptul că băncile vor să vândă credite apare în multe conversaţii”, a declarat Chad Littell, analist la CoStar, o companie de cercetare axată pe sectorul imobiliar comercial. „Aud mai multe despre acest lucru decât oricând în ultimul deceniu”.

HSBC USA este în proces de vânzare a sute de milioane de dolari de împrumuturi imobiliare comerciale, potenţial la un preţ redus, ca parte a unui efort de a reduce împrumuturile directe acordate dezvoltatorilor imobiliari din SUA, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune.

Între timp, PacWest a vândut luna trecută credite pentru construcţii în valoare de 2,6 miliarde de dolari, în pierdere. Iar un grup de alte bănci facilitează realizarea unor vânzări similare în viitor prin modificarea modului în care contabilizează datoriile imobiliare comerciale.

În mod obişnuit, băncile sunt reticente în a accepta pierderi pentru blocuri mari de împrumuturi care îşi vor păstra întreaga valoare atât timp cât debitorii vor rambursa creditele la timp. Însă unele sunt convinse să facă pasul cel mare pe fondul temerilor legate de creşterea numărului de restanţe – în special în cazul datoriilor garantate cu proprietăţi de birouri care au înregistrat o scădere a cererii din cauza popularităţii persistente a muncii de acasă.

Între timp, o încetinire a cererii de titluri garantate cu ipoteci comerciale a făcut ca băncile de toate mărimile să deţină mai multe datorii imobiliare decât şi-ar dori ele sau autorităţile de reglementare.

În timp ce practica descărcării creditelor performante nu este la fel de răspândită ca în timpul crizei din 2008, mulţi participanţi pe piaţă se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor să crească în acest an şi anul viitor.

În timp ce băncile se pregătesc să încheie al doilea trimestru „sunt super concentrate pe menţinerea unui portofoliu de credite curat”, a declarat David Aviram, director la Maverick Real Estate Partners, un fond privat specializat în credite imobiliare comerciale. „Băncile nu vor să stârnească îngrijorarea autorităţilor de reglementare sau a investitorilor”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală