Rusia invadată de produsele unei super puteri mondiale: Creștere cu 75% a afacerilor acestei țări cu Moscova

09 Iun. 2023, 05:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iun. 2023, 05:55 // Actual //  Lupu Eduard

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum peste 15 luni, piețele financiare, energetice și alimentare din întreaga lume au fost bulversate. Fluxurile economice s-au schimbat, iar Rusia și-a redirecționat schimburile comerciale. În schimb, China, o super putere economică mondială, a crescut masiv exporturile către Moscova cu 75% în primele 5 luni din 2023.

Exporturile Chinei spre Rusia au ajuns la 42,96 de miliarde de dolari în perioada 1 ianuarie – 30 mai 2023, în timp ce exporturile Moscovei au avansat cu doar 19%, până la 50,84 de miliarde de dolari, potrivit CNN.
Comerțul bilateral dintre Rusia și China a totalizat peste 93,8 miliarde de dolari din ianuarie până în mai în 2023, o creștere cu 40,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Administrației Generale a Vămilor din China.

Datele publicate miercuri, 7 iunie 2023, au mai arătat că exporturile Chinei către Rusia au ajuns la 42,96 miliarde de dolari din ianuarie 2023, o creștere de 75,6% față de 2022. Numărul valorilor totale ale comerțului și al exporturilor totale au cunoscut cele mai mari creșteri de la începutul invaziei Ucrainei de către regimul lui Putin. Rusia devenind partenerul comercial al Chinei cu cea mai rapidă creștere din lume.

Rusia a fost lovită de sancțiuni occidentale fără precedent de când a invadat Ucraina și a fost exclusă practic din economia globală.
Dar China, care și-a declarat prietenia „fără limite” cu vecinul său din nord, a adus Kremlinului un colac de salvare economic, temperând impactul excluderii sale din sistemul financiar SWIFT global.

Comerțul dintre China și alte țări sau regiuni a scăzut în mare parte față de anul trecut. Taiwan, Coreea de Sud, Noua Zeelandă și SUA au înregistrat cea mai mare scădere de pe glob, Taiwanul și-a micșorat comerțul cu China cu peste 25%. Comerțul dintre Statele Unite și China s-a redus, de asemenea, cu 12,3%.

Luna trecută, prim-ministrul rus Mihail Mișustin a declarat că se așteaptă ca comerțul dintre Rusia și China să depășească 200 de miliarde de dolari în 2023.

Premierul Chinei Li Qiang s-a întâlnit cu Mișustin la Beijing în mai și a spus că țara sa este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a promova cooperarea lor pragmatică în diverse domenii și pentru a o duce la un „nou nivel”, potrivit Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău