Rusia a ajuns la 225.000 de militari morți și răniți în războiul din Ucraina, arată o estimare a BBC

10 Iun. 2023, 13:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Iun. 2023, 13:34 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit celor mai mici estimări, Rusia ar fi pierdut 50.000 de oameni în invazia din Ucraina. Pierderile irecuperabile ale Moscovei, luând în considerare pe cei care au rămas invalizi din cauza rănilor sau a morții, s-ar putea ridica însă la cel puțin 225.000 de persoane, arată o estimare a BBC rus, citat de Europa Liberă, filiala rusă.

În ultimele două săptămâni, serviciul rusesc al BBC, împreună cu publicația Mediazone și o echipă de voluntari, a reușit să stabilească numele a 1.213 militari ruși uciși în Ucraina. Numărul total de morți ale căror nume au fost stabilite a depășit 25.000.

Rata de creștere a numărului de victime continuă să fie ridicată – de două ori mai mare decât media săptămânală confirmată a victimelor în cursul anului 2022.
Vorbim doar despre datele pe care jurnaliștii au reușit să le găsească și să le verifice din rapoartele oficialilor și ale presei, din publicațiile pe rețelele de socializare ale rudelor apropiate ale celor decedați, precum și din informațiile obținute la cimitire. „Numărul real al victimelor este mai mare decât cifrele pe care le-am stabilit”, a precizat publicația BBC.

Jurnaliștii și voluntarii care țin evidența victimelor din surse deschise au sugerat că lista lor ar putea conține jumătate din numărul de nume de morți care sunt înmormântați efectiv în Rusia, notează autorii publicației. Ei au ajuns la această concluzie studiind sistematic situația din cimitirele din peste 65 de orașe și sate rusești în ultimele 15 luni.
De la sfârșitul anului trecut, cele mai mari pierderi au fost înregistrate în rândul militarilor cu pregătire militară minimă. Printre aceștia se numără voluntari, mobilizați, prizonieri recenți, cei care luptă în cadrul PMC Wagner și unitățile paramilitare ale autoproclamatei „RPD” și „RPL”.

Autoritățile ruse nu oferă un număr oficial de victime în război, ultima dată cifrele fiind anunțate în septembrie anul trecut. De asemenea, autoritățile ucrainene nu raportează numărul victimelor militare.
În paralel, cea mai recentă actualizare a informațiilor din partea Ministerului britanic al Apărării a declarat că în ultimele 48 de ore au avut loc operațiuni ucrainene „semnificative” în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei, transmite The Guardian.

Forțele ucrainene „au făcut probabil progrese bune” și „au pătruns în prima linie de apărare rusă”, a adăugat Ministerul Apărării. Cu toate acestea, în alte zone, „progresul ucrainean a fost mai lent”.
Între timp, performanțele rusești au fost „mixte”, unele unități „probabil că au desfășurat operațiuni credibile de apărare a manevrelor, în timp ce altele s-au retras în dezordine, pe fondul creșterii numărului de rapoarte privind victime rusești în timp ce se retrag prin propriile câmpuri minate”.
Istoricul de la Universitatea Yale, profesorul Timothy Snyder, care a scris despre Ucraina și Rusia, dar și despre tiranie și erodarea democrației, a declarat că nu crede că distrugerea barajului Kahovka va afecta în cele din urmă contraofensiva Ucrainei, transmite The Guardian.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău