Reacție inedită la criză: Chinezii se îndreaptă în masă către temple, care se specializează și fac profituri-record

14 Iun. 2023, 06:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2023, 06:30 // Actual //  bani.md

Confruntați cu problemele economice interminabile, locuitorii din China găsesc modalități inedite de a scăpa de stres și se îndreaptă în masă spre templele religioase și spre sediile loteriei.

Renunțarea în China la restricțiile din timpul pandemiei de Covid-19 ar fi trebuit să fie un semnal bun pentru toată lumea. Însă după reluarea puternică a activității, a doua economie a lumii pare să fi intrat în blocaj.

Dezamăgiți de deteriorarea situației economice, tinerii se înghesuie în templele budiste și taoiste și invocă intervenția divină pentru a le proteja locurile de muncă, pentru a-i ajuta să prindă un loc la o școală mai bună sau pentru a se îmbogăți repede, relatează CNN.

Datele publicate în această săptămână arată că exporturile Chinei au scăzut cu 7,5% în luna mai față de anul trecut, mult peste așteptări, pe fondul reducerii cererii globale. Producția s-a contractat din nou luna trecută, iar șomajul în rândurile tinerilor a atins un nivel record.

Rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a atins în aprilie nivelul record de 20,4%, potrivit statisticilor oficiale. Situația s-ar putea înrăutăți curând, întrucât estimările Ministerului Educației din China anunțau la începutul anului că un număr record de 11,6 milioane de studenți va intra în această vară pe o piață a muncii deja complicată.

Incertitudinea economică a dus la înmulțirea vizitelor în temple și implicit la o creștere a turismului. „Fără școală, fără muncă din greu, doar ardem tămâie” – acest slogan a devenit popular în martie pe rețelele de socializare, exprimând tendința tinerilor chinezi de a căuta o evadare din presiunea societății prin refugierea în rugăciuni ca să aibă noroc.

Tendința de îndreptare către divinitate se reflectă și în datele ridicate ale activității turistice din China în acest an, potrivit unui sondaj realizat în aprilie de site-ul de călătorii Qunar.com și de Xiaohongshu, o aplicație asemănătoare cu Instagram.

Templele diferite atrag credincioși diferiți. Templul Yonghe din Beijing, cunoscut și ca Templul Lama, e un loc popular pentru adepții budismului tibetan, fiind frecventat de cei aflați în căutarea unei cariere reușite sau a succesului financiar. Este templul din China cu cea mai mare creștere a numărului de vizitatori în luna martie și în aprilie, cu 530% mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Qunar.

Chinezii năvălesc în temple

Oficial, China este o națiune atee, însă recunoaște cinci credințe: budismul, taoismul, protestantismul, catolicismul și Islamul. Primele două sunt o componentă esențială a culturii chineze, cu zeci de mii de temple și mănăstiri răspândite în toată țara.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO