Erdogan a vorbit despre principiul două țări, o singură națiune. O nouă superputere economică în apropierea Moldovei

14 Iun. 2023, 06:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2023, 06:19 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și cel al Azerbaidjanului, Ilham Aliev s-au întâlnit în cursul zilei de azi, și au pus la punct noua strategie economică, care vizează exportul de gaze naturale spre Europa. Cu această ocazie, președintele turc a vorbit despre conceptul ”două țări, o singură națiune”.

Cu această ocazie, cei doi șefi de stat, au anunțat că au semnat o serie de acorduri economice. De asemenea, președintele turc susține înființarea unei universități comunei, unde tinerii din cele două state pot să se pregătească în diferite domenii de activitate.

În discursul său, președintele Erdogan a declarat că este foarte fericit să efectueze prima sa vizită în Azerbaidjan, după ce a fost reales în funcție.

Afirmând că în Azerbaidjan se simt ca acasă, președintele Erdogan a spus că președintele Aliev a rezumat foarte bine în discursul său întâlnirile reciproce ale cabinetelor.

”Am discutat în detaliu despre ce am convenit la precedenta întâlnire care a avut loc între noi doi. Turcia și Azerbaidjanul sunt două țări frățești. Vom continua pe această cale pe care am mers până acum cu înțelegerea de două state, o singură națiune, și vom continua în mod decisiv de acum înainte. Avem o teză aici”, a comentat președintele Turciei.

Domeniul energetic este ceea ce îl interesează pe Erdogan

De la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, Azerbaidjanul a dus o politică inteligentă și a reușit să devină unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale și petrol, în Uniunea Europeană.

În acest sens, prin gazoductul transbalcanic, la care a fost interconectat Azerbaidjanul, miliarde de metri cubi de gaze naturale ajuns în Uniunea Europeană.

Turcia a simțit și ea acest potențial, drept pentru care, acum președintele Erdogan a început să îl curteze intens pe cel din Azerbaidjan, Ilham Aliyev.

”În chestiunea energetică, Europa este foarte neliniștită, mai ales în ceea ce privește gazul pe care îl vor primi prin Turcia. Ei fac în mod constant solicitări în acest sens. Noi ne facem partea noastră în această chestiune și vom continua să o facem și în viitor. Pe lângă toate acestea, pașii care urmează să fie făcuți în industria de apărare sunt de mare importanță. Pe lângă pașii care trebuie făcuți în industria de apărare, avem, de asemenea, îndatoriri în domeniul educației. Vom continua să ne îndeplinim aceste îndatoriri în același mod în care am făcut-o și până acum”, a spus președintele turc, citat de presa din Turcia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială este privită cu teamă pentru felul în care poate poate impacta alegerile electorale din viitorul apropiat. Însă atunci când Sam Altman, omul din spatele ChatGPT, a fost întrebat ce părere are despre această posibilitate, el a părut să fie mai preocupat de altă problemă: impactul AI asupra economiei, scrie Bloomberg.

„Îmi este frică de viteza şi magnitutdinea pe care AI o poate avea în sfera socio-economică. Cred că lumea încă nu realizează cu ce se confruntă” a declarat Sam Altman.
CEO-ul OpenAI a atras atenţia că temerile oamenilor privind pierderea locurilor de muncă s-au mai diminuat faţă de anul trecut, dar că vigilenţa trebuie păstrată pentru că posibilitatea dispariţiei a milioane de locuri de muncă este reală.

„Mă tem că lumea nu ia în serios efectul inteligenţei artificiale asupra economiei, iar asta va crea o problemă reală în viitor” a mai declarat Altman.

Noi cercetări dezvăluie măsura în care AI poate perturba economia. Un studiu al Fondului Monetar Internaţional de la începutul acestui an a constatat că tehnologia poate afecta aproximativ 60% din locurile de muncă din economiile avansate.

Aproximativ jumătate din aceste locuri de muncă pot fi automatizate, ceea ce ar putea duce la mai puţine angajări şi la scăderea salariilor.  Aproape 12 milioane de angajaţi din SUA ar putea fi nevoiţi să îşi schimbe locul de muncă până în 2030, potrivit unui studiu separat al McKinsey.

Angajaţii par să simtă deja efectele AI asupra propriului job. Unii directori executivi spun că şi-au înlocuit personalul cu un chatbot cu inteligenţă artificială, iar unii profesionişti au declarat că au pierdut locuri de muncă în favoarea unor instrumente precum ChatGPT.
Cei mai optimişti dintre angajaţi sunt de părere că tehnologia este fantastică dacă este utilizată corect pentru că poate creşte productivitatea şi ajută la economisirea timpului.

Cu toate acestea Altman rămâne îngrijorat de impactul AI pe piaţa muncii. Anul trecut, el a declarat într-un interviu pentru CNBC că este „puţin speriat” de ChatGPT, avertizând că apariţia companiei sale ar putea însemna sfârşitul pentru foarte multe joburi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău