Oportunitate de investiție. Aurul este „relativ ieftin” și ar putea reveni la nivelul maxim din toate timpurile

21 Mai 2021, 15:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Mai 2021, 15:02 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Aurul este încă o oportunitate de investiție „relativ ieftină” și ar putea continua să crească, chiar dacă în curând va depăși 1.900 de dolari pe uncie, a declarat joi un strateg.

Șeful strategiei globale TD Securities, Richard Kelly, a declarat că „aurul a avut o criză fenomenală pe parcursul anului trecut și, când s-a inversat, cred că i-a speriat pe câțiva investitori”.

Prețul spot al aurului a atins un maxim istoric de 2.063 USD pe uncie în august anul trecut. Cu toate acestea, datele Refinitiv arată că acum se ridică la 1.877 dolari.

Aurul a fost sub presiune în primele câteva luni ale anului 2021. Acest lucru a venit pe fondul unui salt accentuat al randamentelor Trezoreriei SUA, deoarece comercianții au început să parieze că inflația va determina Rezerva Federală să crească ratele dobânzilor și să-și reducă politica monetară acomodativă. Aurul este văzut în mod tradițional ca o acoperire împotriva inflației, dar orice încercare a băncilor centrale de a controla inflația este de obicei rău pentru lingouri.
Kelly a remarcat, de asemenea, relația aurului cu dolarul SUA. Deoarece aurul are de obicei prețuri în dolari, orice scădere a dolarului ar putea duce la creșterea prețurilor aurului.

Kelly crede că dolarul – și chiar alte valute majore, cum ar fi euro – arătau acum „bogat” pe o bază relativă, sugerând o posibilă scădere față de prețul aurului.

„Aurul este relativ ieftin, așa că atunci când încercați să vă gândiți la această poziționare, aurul este cu siguranță unul care încă mai are potențial de recuperare”, a declarat Kelly.

Într-o notă adresată clienților săptămâna aceasta, JPMorgan a declarat că investitorii instituționali renunță la bitcoin în favoarea aurului. Criptomoneda începuse să câștige o reputație ca un fel de „aur digital”, oferind protecție împotriva inflației.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău