Cât costă benzina până în Grecia. Ce alte cheltuieli apar dacă mergi în vacanţă cu maşina

22 Iun. 2023, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iun. 2023, 11:36 // Actual //  bani.md

Sute de mii de moldoveni preferă, în fiecare an, să-şi petreacă vacanţa de vară în Grecia, iar mulţi dintre ei parcurg drumul către Grecia cu maşina, astfel că este important de văzut ce cheltuieli apar când facem o asemenea alegere şi cam cât costă benzina până în Grecia.

Pentru a ajunge cu maşina în Grecia, moldoveii trebuie să se încarce cu răbdare

Suntem în plin sezon al vacanţelor, iar mulţi dintre moldoveni preferă să-şi petreacă vacanţa de vară peste hotare. Locaţiile preferate sunt cele situate, cum s-ar spune, la o „aruncătură de băţ”, respectiv Bulgaria, Grecia şi Turcia.

Asta şi pentru că există mai multe alternative în ceea ce priveşte transportul, mulţi dintre moldoveni preferând, mai ales după pandemia de coronavirus, să meargă în vacanţă cu maşina personală, pentru a evita aglomerările de pe aeroporturi sau din avioane.

Insulele şi staţiunile din Grecia cele mai apropiate de Republica Moldova

Grecia, trebuie să recunoaştem, este o destinaţie ofertantă pentru turiştii moldoveni. Spunem asta pentru că există multe variante de insule unde vă puteţi petrece, în linişte sau nu, vacanţa de vară. Avem Santorini, Ciclade, Mykonos sau Naxos, dar şi Lefkada, Corfu, Zakynthos sau Rodos.

Cele mai apropiate insule şi staţiuni greceşti de Moldova sunt Kavala, Nea Peramos, Halkidiki, Leptokarya, Fanari sau Asprovalta şi Nea Vrasna, toate situate la circa 1000 de kilometri de Republica Moldova.

Ce preţ au benzina şi motorina în Bulgaria şi Grecia

La prima vedere, specialiştii recomandă celor care pleacă în vacanţă în Grecia, cu maşina personală, să încarce maşina cu combustibil o dată în republica Moldova, înainte de intrarea în Bulgaria, şi încă o dată în Bulgaria, înainte de intrarea în Grecia.

Asta pentru că un litru de benzină sau de motorină costă între 19,72 lei și 23,94 în Moldova, chiar ceva mai puţin în Bulgaria, dar foarte mult, chiar şi până la sau peste 40 de lei, în Grecia.

Cât costă benzina sau motorina până în Grecia

Evident, un asemenea calcul, vizavi de cât ne-ar costa benzina sau motorina pentru a ajunge până în Grecia, depinde de mai mulţi factori. Ne gândim la chestii de genul precum cam cât ar fi distanţa de parcurs, dar şi cam cât ar fi consumul maşinii, pentru că se ştie că acest consum diferă de la o maşină la alta.

La prima vedere vorbim despre un consum de cel puţin 40-50 de litri de combustibil şi o cheltuială de circa 2000 de lei, în funcţie de factorii amintiţi, dar şi de alţi factori precum locul exact în care alimentaţi maşina.

Poţi merge în Grecia cu maşina electrică?

În principiu, puteţi să ajungeţi fără probleme în Grecia, chiar dacă aveţi o maşină electrică. Ba chiar puteţi ajunge în Grecia cheltuind mai puţini bani, însă pentru asta trebuie să respectaţi anumiţi paşi.

Specialiştii recomandă să planificaţi toate detaliile călătoriei din timp, să profitaţi de zonele în care bateria maşinii poate fi încărcată în mod gratuit, dar şi să utilizaţi cât mai des „modul eco” al maşinii.

Alte cheltuieli necesare dacă mergi cu maşina în Grecia

La cheltuiala propriu-zisă pentru combustibil trebuie să mai adăugaţi şi alte cheltuieli, dacă doriţi să mergeţi cu maşina din Bulgaria până în Grecia. Una dintre acestea ar fi plata pentru vinieta care vă oferă posibilitatea de a circula pe drumurile din Bulgaria.

Pe de altă parte, moldovenii care merg cu maşina în Grecia trebuie să ştie că nu există o taxă de utilizare a drumurilor naţionale, dar aveţi de plătit, de exemplu, pentru utilizarea autostrăzilor. De asemenea, există posibilitatea ca, pentru a ajunge într-o locaţie sau alta, să circulaţi inclusiv cu feribotul în Grecia, iar asta înseamnă o cheltuială în plus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2025, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 16:05 // Actual //  Ursu Victor

Marea Britanie se confruntă cu o criză de sănătate publică ce o transformă în „bolnavul lumii bogate”, din cauza numărului în creştere de persoane care mor din cauza drogurilor, sinuciderilor şi violenţei, arată un nou studiu.

Rata mortalităţii în rândul persoanelor sub 50 de ani din Regatul Unit s-a înrăutăţit semnificativ în comparaţie cu alte ţări dezvoltate. Deşi decesele cauzate de cancer şi boli de inimă au scăzut, cele provocate de leziuni, accidente şi otrăviri au crescut alarmant, în special cele legate de consumul de droguri ilegale, arată The Guardian.

Situaţia este deosebit de gravă pentru persoanele între 25 şi 49 de ani. Între 1990 şi 2023, decesele în această categorie de vârstă au crescut cu 46% în rândul femeilor şi cu 31% în rândul bărbaţilor. În contrast, mortalitatea a scăzut în 19 dintre celelalte 21 de ţări analizate, doar SUA şi Canada înregistrând creşteri similare.

Cifrele sunt alarmante: rata deceselor cauzate de droguri în Marea Britanie este de trei ori mai mare decât media celorlalte ţări studiate, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Datele Oficiului Naţional de Statistică arată că 5.448 de persoane au murit din cauza intoxicaţiei cu droguri în Anglia şi Ţara Galilor în 2023 – cu 11% mai mult decât în anul precedent şi cel mai mare număr de la începutul măsurătorilor în 1993.

Jennifer Dixon, directorul executiv al Health Foundation, avertizează: „Marea Britanie devine bolnavul lumii bogate, în special pentru persoanele în vârstă de muncă. În timp ce alte ţări au avansat, noi am stagnat şi, în unele domenii, am rămas cu mult în urmă”.

Profesorul David Leon, care a condus cercetarea, subliniază gravitatea situaţiei: „Este şocant, deoarece majoritatea deceselor între 25 şi 49 de ani sunt, în principiu, evitabile”.

Printre factorii care contribuie la această criză se numără politicile de austeritate aplicate după 2010, precum şi stilul de viaţă nesănătos: fumatul, consumul excesiv de alcool şi alimentaţia dezechilibrată.

Organizaţiile care luptă împotriva consumului de droguri solicită guvernului să faciliteze accesul la naloxonă, un antidot de urgenţă pentru supradozele de heroină şi alte droguri, şi să îmbunătăţească accesul la tratamente pentru dependenţă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO