Meduza: Kremlinul ar fi încercat să negocieze sâmbătă dimineață cu Prigojin, șeful mercenarilor, însă fără rezultat

24 Iun. 2023, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iun. 2023, 16:14 // Actual //  bani.md

Administrația prezidențială a Federației Ruse se teme că în câteva ore mercenarii lui Evgheni Prigojin s-ar putea afla în apropierea Moscovei și că vor începe luptele în apropierea capitalei.

Acest lucru a fost raportat pentru site-ul de știri Meduza de două surse apropiate Kremlinului. Potrivit acestora, vineri, Administrația Prezidențială nu a exclus ca „Prigojin să blufeze” și să încerce să „negocieze ceva pentru el”. Cu toate acestea, după ce mercenarii Wagner au preluat controlul în Rostov pe Don, sâmbătă dimineață, „s-a înțeles că problema este serioasă”.

În același timp, potrivit interlocutorilor Meduza, sâmbătă dimineață, conducerea de vârf a țării spera să rezolve situația „mai mult sau mai puțin pașnic”. Potrivit acestora, la primele ore ale dimineții, Alexandr Harichev, un apropiat al șefului blocului politic de la Kremlin, Serghei Kiriyenko, și șeful departamentului de politică internă al președintelui rus, Andrey Yarin, i-au sunat pe guvernatorii ruși și pe politicienii din sistem și le-au cerut să comenteze situația „în mod blând și fără referiri la personalitatea lui Prigojin”.

După numai o oră și jumătate, „recomandările” s-au schimbat: șefilor de regiuni și politicienilor li s-a spus să îl numească pe Prigojin „trădător” (acest lucru s-a întâmplat chiar înainte ca Putin însuși să vorbească despre evenimente). Această informație a fost confirmată pentru Meduza de o sursă din conducerea unuia dintre partidele parlamentare.

Nu se știe ce s-a întâmplat exact în acea oră și jumătate. Potrivit surselor, în acel moment se desfășurau negocieri nepublice între conducerea de vârf a țării și Prigojin: „Aparent, nu a ieșit nimic din ele”. Dacă Putin a participat la ele este, de asemenea, neclar. În jurul orei 10.00, ora Moscovei, președintele a ținut un discurs televizat în care l-a acuzat pe Prigojin de „trădare”, eliminând astfel complet posibilitatea unei rezolvări pașnice a situației.

O sursă apropiată guvernului rus, precum și o sursă apropiată Kremlinului afirmă că Prigojin „a început să se agite” în urmă cu aproximativ două săptămâni, după ce Putin a declarat că, pentru a continua ostilitățile în Ucraina, grupurile de mercenari trebuie să încheie un contract oficial cu Ministerul Apărării al Federației Ruse (fondatorul Wagner are un conflict de lungă durată cu acest departament).

Prigojin a refuzat categoric să semneze un acord cu departamentul militar, spunând că Ministerul Apărării este „un organism de stat important, o structură importantă”, dar „dacă a fost privatizat de un grup de persoane private, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să participăm la această crimă”.

În același timp, omul de afaceri a făcut încercări informale de a eluda ordinul lui Putin. „El [Prigojin] a încercat să împiedice… A înțeles că în acest fel influența sa va fi mult subminată. I-am sunat pe toți, le-am oferit o soluție: ei spun că sunt gata să treacă sub Garda Rusă. În plus, el a cerut insistent controlul asupra pregătirii apărării teritoriale în regiunile de frontieră. A fost refuzat”, spune sursa.

Potrivit acesteia, chiar și atunci „în aer plutea un sentiment rău – ceva se va întâmpla: Prigojin este obișnuit să forțeze și isteria”. Un alt interlocutor apropiat Kremlinului adaugă că forțele de securitate rusești „au dormit” în această situație: „Poate că nu au îndrăznit să-i spună președintelui că ceva nu este în regulă cu Prigojin (…) Din punct de vedere tactic, era mai profitabil să închidă ochii – dacă ai raportat o problemă, trebuie să o rezolvi.”

Una dintre sursele apropiate administrației prezidențiale recunoaște că și Kremlinul a subestimat problema: „Am discutat-o în cadrul unor întâlniri, am fost de acord că este un aventurier îndrăzneț și că nu se comportă conform regulilor. Riscul unei revolte militare a fost considerat zero – au considerat că doar un nebun ar putea face asta. Dar Prigojin chiar a eșuat”.

Acum Kremlinul este sigur că armata și forțele de securitate vor putea opri coloanele de mercenari Wagner. În același timp, unul dintre interlocutori nu are nicio îndoială că cel puțin unii mercenari vor reuși să „pătrundă la Moscova”. O altă sursă, apropiată de Administrația prezidențială, și-a scos deja familia din capitală.

Cu toate acestea, interlocutorii recunosc că însuși faptul că autoritățile ruse au permis declanșarea unei rebeliuni deschise va lovi în statutul și ratingul lui Putin – chiar dacă forțele de securitate vor reuși să învingă armata de mercenari a lui Prigojin: „În ajunul campaniei prezidențiale din 2024, există semnale așa și așa, ca să fiu sincer”. Sursele se așteaptă, de asemenea, la noi „represiuni” în interiorul țării: „Chiar dacă Prigojin este oprit rapid, vor înăspri, pentru orice eventualitate. Dacă nu, și mai mult”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:58 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat în cadrul unei emisiuni la Moldova 1 că nu există, la acest moment, motive economice care să justifice o reducere a tarifelor la energia electrică, deși prețurile de achiziție s-au diversificat semnificativ. Oficialul a subliniat că Ministerul Energiei nu stabilește tarifele și nu se ocupă de achiziția directă a resurselor energetice, atribuții care revin ANRE și Energocom.

„În primul rând, vreau să concretizez că Ministerul nu se ocupă de achiziția resurselor energetice – nici energie electrică, nici gaze – și nici nu stabilește tarifele. Acestea sunt stabilite de ANRE, în baza unor criterii clare de reglementare”, a declarat Junghietu.

Referindu-se la structura actuală a achiziției de energie electrică, ministrul a prezentat următoarea situație pentru ziua de ieri: 37% din energie a fost achiziționată de pe bursa OPCOM (România), 36% din contracte bilaterale, 15% din resurse regenerabile produse în Republica Moldova și 12% din cet-urile din Chișinău și Bălți.

„Uitându-ne la cum evoluează piața și la ce prețuri a cumpărat Energocom până acum, nu se observă o necesitate de ajustare a tarifelor. Dar, repet, ANRE este autoritatea care trebuie să se pronunțe în acest sens”, a precizat Junghietu.

În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 4,10 lei/kWh, față, însă tariful este comepnsat până la sfâștiul anului și tariful este de 2,34 lei cât era anterior, iar locuitorii din nordul țării achită un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord. Tariful este, la fel, compensat până la sfârșitul anului și este 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ