Lecțiile pe care UE le-a învățat după rebeliunea lui Prigojin. Putin a creat un monstru, iar acum monstrul l-a mușcat

05 Iul. 2023, 15:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2023, 15:14 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană ar trebui să învețe din încercarea lui Evgheni Prigojin de a efectua o lovitură de stat militară în Federația Rusă. Acest lucru a fost scris de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, pe blogul său, pe 4 iulie.

Politicianul european a numit revolta militară din Federația Rusă „evenimente extraordinare” și a evidențiat trei lecții principale pe care Uniunea Europeană ar trebui să le învețe ca urmare a revoltei.

După cum subliniază Josep Borrell, în timpul revoltei, aproape nicio forță nu s-a opus în mod activ capturării clădirii cartierului general, ceea ce arată adâncimea dezacordurilor dintre armata rusă.

Borrell crede despre confruntarea dintre „wagnerieni” și soldații armatei regulate ruse că ilustrează „gradul de patologie” și criza profundă în care se află acum Federația Rusă.

„Putin a creat un monstru, iar acum monstrul l-a mușcat”, a scris Josep Borrell.

Vladimir Putin și-a pierdut autoritatea

Potrivit politicianului european, Vladimir Putin a suferit o pierdere serioasă de putere, care are consecințe asupra viitorului său. El notează că, încercând să-și reconsolideze puterea, președintele rus suprimă mass-media și efectuează „epurări” în mai multe departamente.

„Refuzul președintelui Kazahstanului de a-l sprijini pe Vladimir Putin în timpul acestor evenimente indică, de asemenea, o slăbire suplimentară a influenței Rusiei în rândul vecinilor săi”, a spus Borrell.

Regimul din Belarus este păstrat doar datorită sprijinului Federației Ruse

Josep Borrell a subliniat că orice atentat la puterea lui Vladimir Putin ar duce cel mai probabil la pierderea poziției lui Alexandru Lukașenko.

„Oficial, Lukașenko a jucat un rol notabil în limitarea rebeliunii lui Prigojin. Regimul său, care este respins de marea majoritate a bielorușilor, nu poate supraviețui decât datorită sprijinului Rusiei”, a spus Borrell.

Amintim că, pe 3 iulie, fostul ambasador al SUA în Rusia Michael McFaul a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu se va putea recupera după revolta militară a șefului „Wagner” Evgheni Prigojin. Puterea lui a fost subminată, iar reputația sa de lider invincibil a suferit foarte mult.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:30 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Piaţa imobiliară din California este zguduită de creşterea preţurilor asigurărilor, în deja cea mai scumă regiune din ţară, unii locuitorii din Beverly Hills abandonând ideea de a mai încheia poliţe, scrie Bloomberg.

Tendinţa de creştere a preţurilor este observabilă şi în alte zone, în Florida proprietarii plătind de trei ori mai mult pentru o poliţă de asigurare faţă de media naţională. Spre deosebire de statul Florida care este expus la uragane frecvente, în California creşterea preţurilor a fost determinată de incendiile de vegetaţie.

State Farm General Insurance Co., cel mai mare asigurator din California, şi-a anunţat în martie clienţii că va renunţa la 72.000 de poliţe de asigurare, 30.000 dintre acestea acoperind case de locuit.

John Morris a încheiat o asigurare la State Farm în 2022, plătind 22.000 de dolari pe an pentru un plan ce acoperă doar 40% din costurile de înlocuire în valoare de 10 milioane de dolari. Acesta a fost anunţat că acoperirea se va încheia în 2025.

„O să mai existe alternative, dar vor fi mai scumpe”, a explicat Morris.

Unii investitori chiar au renunţat la a cumpăra locuinţe după ce au văzut preţul poliţelor de asigurare. Stephen Shapiro, co-fondator al Westside Estate Agency, a abondanat ideea de investi 15 milioane de dolari într-o casă după ce a aflat că asigurarea va costa 150.000 de dolari pe an.

„Dacă vorbim de 150.000 de dolari pe an, asta anulează capacitatea de a face profit”, a arătat acesta.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău