VIDEO Adevărul crud dezvăluit: Putin ajutat să-și finanțeze războiul din Ucraina de firme occidentale

06 Iul. 2023, 05:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iul. 2023, 05:42 // Actual //  bani.md

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina ajunge la borna de 500 de zile, iar Rusia nu dă semne că ar termina ostilitățile prea curând. Acum, un nou raport dezvăluie un adevăr crud legat de finanțarea conflictului declanșat de președintele rus: firmele străine occidentale din Rusia aduc mulți bani la bugetul țării, contribuind indirect la cheltuielile de război.

Studiul realizat de către Școala de Economie din Kiev (KSE) și B4Ucraina arată că doar 17% dintre firmele occidentale cu filiale locale în Rusia înaintea invaziei Ucrainei au părăsit țara. Cele rămase au generat venituri totale în 2022 de 177,2 miliarde de dolari (162 de miliarde de euro) în Rusia, potrivit DW.

Raportul arată că multinaționalele din Statele Unite și Europa care activează în Rusia au continuat să plătească taxe la Moscova, finanțând indirect războiul lui Putin din Ucraina.

Potrivit unor estimări, susținerea eforturilor sale militare costă Rusia cel puțin 1 miliard de dolari pe zi, o povară uriașă pentru finanțele Moscovei, în special cu prețurile scăzute la petrol și gaze și sancțiunile legate de energia rusă care afectează principala sursă de venit a Kremlinului.

Potrivit raportului, din 1.387 de companii occidentale cu filiale rusești la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie 2022, doar 241 (17%) au părăsit complet Rusia. Cele care nu au părăsit încă piața rusă au generat anul trecut venituri de 177,2 miliarde de dolari (162 de miliarde de euro) în Rusia.
În februarie, KSE a publicat Unfinished Business, o analiză a ieșirilor de companii care dezvăluie că peste jumătate (56%) dintre companiile internaționale active în Rusia la începutul războiului încă își desfășurau afaceri acolo.

„Aproape nimic nu s-a schimbat chiar și după alte trei luni de violență și dovezi tot mai mari ale crimelor de război comise de trupele ruse; 56% dintre companiile monitorizate de KSE sunt încă angajate să rămână în Rusia”, se arată în raport.

În 2022, corporațiile globale – inclusiv cele care au părăsit după război – au plătit împreună 3,5 miliarde de dolari impozit pe profit, pe câștigurile generate de afacerile lor locale din Rusia. „Acesta este doar vârful aisbergului și probabil o subestimare substanțială a taxelor totale”, se arată în raport.

Firmele americane au încasat cele mai mari venituri totale din Rusia și sunt cei mai mari contribuitori la cuferele Kremlinului prin impozite pe profit, plătind 712 milioane de dolari în 2022, potrivit raportului.

Urmează firmele germane. Ele au plătit 402 milioane de dolari drept impozit pe profit Rusiei în 2022. Companiile care își au sediul central în UE, dar cu filiale locale în Rusia, au plătit 594 de milioane de dolari taxe pe profit.
Veniturile cele mai mari obținute de firmele occidentale în Rusia, în anul 2022, au fost:

1.Philip Morris (SUA) – 7,8 miliarde dolari,

2.Japan Tobacco (Japonia) – 7,3 miliarde dolari,

3.Leroy Merlin (Franța) – 4,9, 4.Pepsi (SUA) – 4,6,

5.British American Tobacco (Marea Britanie) – 4,2,

6.VEON (Țările de Jos) – 4,

7.Auchan (Franța) – 3,4,

8.Metro AG (Germania) – 3,4,

9.Danone (Franța) – 3,

10.Hyundai (Japonia) – 2,6.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 18:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 18:51 // Actual //  Ursu Victor

Moldova devine tot mai atractivă pentru companiile internaționale aflate în căutarea unor oportunități strategice de extindere, datorită parcursului său de aderare la Uniunea Europeană, transformării digitale accelerate și poziției logistice cheie în regiune. Cu o forță de muncă multilingvă și costuri competitive, țara atrage tot mai mult interesul investitorilor globali.

Agenția Invest Moldova a lansat campania „10 Reasons Why Moldova is the Next Strategic Investment Destination”, evidențiind avantajele-cheie ale țării pentru investitori. Printre ele se numără:

Statutul de candidat la UE din 2022 și obiectivul aderării până în 2030;

Poziționarea Moldovei ca hub logistic și economic pentru reconstrucția Ucrainei;

Planul de creștere al UE pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, care vizează investiții masive în educație, sănătate, energie, agricultură și sprijin pentru antreprenoriat.

Toate aceste teme vor fi discutate și prezentate în detaliu în cadrul evenimentului Moldova Business Week 2025, unde participanții vor putea descoperi potențialul real al economiei moldovenești.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO