Magnatul cerealelor își extinde facilitatea de credit ca să cumpere grâul din Moldova și România

06 Iul. 2023, 09:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iul. 2023, 09:26 // Actual //  bani.md

Trans Oil anunță că își extinde facilitatea de credit în valoare totală de până la 200 de milioane USD, după o finanțare continua acordată prima dată Grupului Trans-Oil în anul 2014.

Fondurile din aceasta finanțare vor fi utilizate pentru achiziționarea de la fermierii și producătorii din Republica Moldova și România a produselor agricole din recolta anului 2023. Această facilitate este structurată ca un împrumut bancar „Borrowing Base” garantat prin stocuri, creanțe și numerar.

Împrumutul a fost acordat de un sindicat internațional de bănci, inclusiv bănci internaționale de dezvoltare și bănci comerciale. Acesta include bănci precum ING Bank N.V., Amsterdam, Sucursala Lancy/Geneva, Black Sea Trade and Development Bank, Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V, UniCredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, OTP Bank SA Moldova, OTP Bank Plc Ungaria, FIMBank p.l.c. și sucursala din Londra a Citi Bank NA.

Comparativ cu anul precedent, valoarea împrumutului a crescut cu aproape 30%, ceea ce demonstrează, indubitabil, capacitatea Grupului Trans-Oil de a asigura capitalul necesar operațiunilor sale pe piețele internaționale, precum și nivelul de încredere acordat Grupului de către parteneri, în pofida riscurilor geopolitice actuale asociate cu regiunea Mării Neagră.

Trans-Oil este deţinută de milionarul Vaja Jhashi, un om de afaceri georgian născut în Rusia şi stabilit în Republica Moldova. Ea controlează fabrica de ulei Floarea Soarelui din Bălţi, pe care a preluat-o în 2011 şi care a fost evaluată la peste 50 de milioane de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală