Se strânge lațul în jurul Tiransnistriei! Ucraina avertizează că tranzitul gazului rusesc către Europa va fi întrerupt

15 Iul. 2023, 08:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Iul. 2023, 08:16 // Actual //  bani.md

Ucraina avertizează că aprovizionarea cu gaz rusesc către Europa va fi întreruptă, ceea ce ar putea forța țările din Europa Centrală să încerce să îl înlocuiască în totalitate, scrie Politico.

Este puțin probabil ca Kievul să reînnoiască un acord de tranzit al gazelor care să permită companiei ruse Gazprom să exporte gaze naturale către UE folosind conducte care traversează Ucraina, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko, pentru POLITICO.

Acordurile de tranzit din 2019 durează până la sfârșitul anului 2024 și permit Gazprom să exporte peste 40 de milioane de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina, ceea ce aduce la Kiev aproximativ 7 miliarde de dolari pe an.

„Cred că până în iarna lui 2024, Europa nu va avea deloc nevoie de gaz rusesc”, a spus Galușcenko într-un interviu telefonic. „Dacă acum profiturile din gazul rusesc plătesc războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a armatei private a Gazprom, singurul lucru pentru care ar trebui să plătească în viitor va fi reparațiile.”

El a adăugat că războiul înseamnă că „negocierile bilaterale sunt imposibile”.

Ruta terestră prin Ucraina este una dintre cele două legături de conducte dintre Rusia și Occident. Încă reprezintă aproximativ 5% din importurile de gaze ale blocului, dar aceasta este doar o treime din nivelul de dinainte de război.

Nu numai Ucraina pune la îndoială viitorul tranzitului de gaze

Șeful Gazprom, Alexei Miller, a avertizat săptămâna trecută că va opri exporturile dacă Ucraina nu își va renunța la eforturile de a sechestra activele statului rus pentru a impune un premiu de 5 miliarde de dolari pentru infrastructura energetică expropriată ilegal de Moscova când a anexat Crimeea în 2014. Gazprom și Naftogaz din Ucraina sunt de asemenea, în conflict asupra unei dispute privind taxele de tranzit.

„Dacă Naftogaz continuă astfel de acțiuni neloiale, nu se poate exclude ca Federația Rusă să impună sancțiuni. Atunci, orice relație între companiile ruse și Naftogaz va fi pur și simplu imposibilă”, a spus Miller, potrivit agenției de presă TASS.

În ciuda bombelor, rachetelor și dronelor care fac ravagii asupra infrastructurii energetice ucrainene, rețeaua de conducte a continuat să pompeze gaz către UE, unde ajunge în principal în Austria, Slovacia, Italia și Ungaria.

Gazoductul rusesc nu este supus sancțiunilor, dar Comisia Europeană intenționează să pună capăt dependenței blocului de combustibilii fosili ai Moscovei până în 2027.

Cu toate acestea, există o critică tot mai mare că țările UE care încă folosesc gazul rusesc nu se mișcă suficient de repede pentru a se diversifica. Importurile rusești de gaz din Austria au revenit la nivelurile de dinainte de război. Ungaria primește în jur de 4,5 miliarde de metri cubi pe an. În aprilie, guvernul său a semnat un acord cu Gazprom pentru a asigura volume suplimentare.

Austria și Ungaria vor avea probleme

„Dacă tranzitul ucrainean se oprește, livrările de gaze din gazoductul Gazprom către țările UE ar putea scădea între 10 și 16 miliarde de metri cubi (45 până la 73% din nivelurile actuale)”, a spus o analiză din iunie a Centrului pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia. Europa cu un deficit în 2025 înainte ca capacitatea suplimentară de gaz natural lichefiat din SUA și Qatar să intre online.

„Pentru Europa în ansamblu, este destul de ușor de gestionat. Dar pentru unele țări aflate la sfârșitul conductei, Austria, Ungaria și așa mai departe, imaginea este puțin diferită”, a declarat Georg Zachmann, senior fellow la think tank-ul economic Bruegel. „Ar trebui să vedem o remaniere a capacităților fizice. , fluxuri fizice. Acest lucru ar putea veni cu costuri suplimentare pentru ei.”

Sistarea de gaze către Europa ar falimenta regiunea din stânga Nistrului. Tiraspolul supraviețuiește datorită livrărilor gratuite de gaze din care produce energie electrică pentru partea dreapta a Nistrului.

În cazul stopării livrărilor de gaze în Transnistria, Republica Moldova va fi nevoită să cumpere energie electrică de pe piețele din vest, care e mai scumpă. Cu o situație similară Chișinăul s-a confruntat în toamna anului 2022 când au fost sistate livrările de energie electrică de la Cuciurgan, iar prețul curentului pentru populație a ajuns la 4,20 lei kw/h, în condițiiile în care achizțiile erau făcute de pe piața Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO