Ruşii rămân fără hârtie igienică

19 Iul. 2023, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iul. 2023, 10:50 // Actual //  bani.md

Ruşii ar putea să rămână şi fără hârtie igienică de calitate. Cel mai mare producător străin de hârtie, care ocupa o treime din piaţa rusă, a anunţat că părăseşte Rusia.

Compania suedeză Essity, care produce hârtie igienică Zewa, absorbante Libresse și scutece Libero, și-a vândut afacerea din Rusia. Cumpărătorul a fost New Technologies al lui Igor Shilov, valoarea tranzacției se ridică la 1,2 miliarde de coroane suedeze (117 milioane de dolari).

„Încă de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, ne-am concentrat pe deplin să părăsim Rusia. Astăzi, am finalizat vânzarea afacerii noastre după un proces lung și complex”, a declarat Magnus Groth, președinte și CEO al Essity, relatează Moscow Times.

Pierderea companiei din tranzacție se ridică la 48,7 milioane de dolari. Acest lucru se va reflecta în raportul financiar pentru al treilea trimestru al anului 2023. Essity a menționat că retragerea din Rusia nu va avea un impact semnificativ asupra afacerii. În ultimul an, activele companiei din țară s-au depreciat cu „aproximativ 1,7 miliarde de coroane suedeze” (157 milioane de dolari), iar vânzările nete au reprezentat doar 2% din totalul acestora.

SCA este prezentă în 150 de țări din întreaga lume. În Rusia, avea trei fabrici: una în regiunea Leningrad și două în regiunea Tula, unde lucrau 1300 de persoane înainte de război. Întreprinderile au produs 70 de produse diferite de îngrijire personală. Compania a venit în țară în 1994.

Zewa – o treime din piața rusă

Plecarea SCA nu va fi lipsită de consecințe, a avertizat Olga Sumishevskaia, cofondatoare a Skolkovo NextGen și parteneră a companiei de consultanță One Story. Potrivit acesteia, hârtia igienică Zewa ocupă o treime din piața rusă, aceeași situație cu prosoapele de hârtie și batistele.

Între timp, Ministerul Industriei și Comerțului a declarat că societatea „New Technologies”, care a cumpărat activul Essity, „garantează continuarea întreprinderii”. Agenția a menționat că „este în contact permanent cu noii proprietari”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău