Decizie radicală luată de Elon Musk în privința Twitter. Ce schimbare va face miliardarul

24 Iul. 2023, 04:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iul. 2023, 04:45 // Actual //  bani.md

Miliardarul Elon Musk, proprietarul Twitter, a declarat că doreşte să schimbe logo-ul platformei sociale, într-o nouă mişcare prin care încearcă să distanţeze de moştenirea companiei preluate anul trecut şi care este de natură să stârnească noi controverse.

„Şi, în curând, ne vom lua adio de la brandul Twitter şi, treptat, de la toate păsărelele”, a scris Musk pe Twitter într-un mesaj postat în primele ore ale dimineţii de duminică, relatează Reuters.

Într-o postare făcută la ora 00:06 a.m. (ora Americii, adică 7:06, ora României), miliardarul a adăugat: „Dacă un oarecare logo, suficient de bun, va fi postat în această seară, vom face ca (acesta) să intre în funcţiune în întreaga lume, mâine”.

Musk a postat o imagine cu un „X” care pâlpâie, iar mai târziu, în cadrul unei discuţii audio pe Twitter Spaces, a răspuns „Da” atunci când a fost întrebat dacă logo-ul Twitter se va schimba, adăugând că asta „ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp în urmă”.
De când Musk a cumpărat Twitter, în octombrie anul trecut, compania şi-a schimbat denumirea comercială în X Corp, reflectând viziunea miliardarului de a crea o „super-aplicaţie” precum WeChat din China.
Pe site-ul Twitter se precizează că logo-ul său, care reprezintă o pasăre albastră, este „activul nostru cel mai uşor de recunoscut”. „De aceea îl protejăm atât de mult”, se spune în descrierea aplicaţiei.

În aprilie, pasărea a fost înlocuită temporar cu câinele Shiba Inu al Dogecoin, contribuind astfel la o creştere a valorii de piaţă a criptomonedei.

De asemenea, la începutul acestei luni, Musk a anunţat că Twitter va limita numărul de tweet-uri pe zi pe care diverse conturi le pot citi, ceea ce a stârnit o serie de critici în rândul utilizatorilor, dar şi al profesioniştilor din marketing. Acest anunţ a ajutat la creşterea serviciului rival Threads, deţinut de Meta, care a depăşit 100 de milioane de utilizatori înscrişi în cinci zile de la lansare.
Cea mai recentă complicaţie cu care se confruntă Twitter este un proces intentat marţi, în care se susţine că firma datorează cel puţin 500 de milioane de dolari ca indemnizaţii pentru concedierea foştilor angajaţi. De când a fost achiziţionată de Musk, compania a concediat mai mult de jumătate din forţa de muncă, pentru a reduce costurile.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO