Analiză: creșteri abrupte ale prețurilor pentru imobiliare în întreaga lume

31 Iul. 2023, 10:51
 // Categoria: Opinii // Autor: 
31 Iul. 2023, 10:51 // Opinii // 

Potrivit celui mai recent Studiu al experților economici realizat de Institutul ifo și Institutul de Politică Economică Elvețiană, experții economici se așteaptă ca prețurile proprietăților imobiliare să crească abrupt la nivel mondial în următorii zece ani. Conform sondajului, prețurile imobiliarelor ar urma să crească în medie cu 9% pe an în perioada următoare.

Datele furnizate de Bank for International Settlements (BIS) arată că, în ultimul deceniu, multe țări au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor imobiliarelor și chiriilor. Prețurile nominale globale ale locuințelor au crescut cu o medie de 5,4% pe an între 2012 și 2022. În Marea Britanie, prețurile caselor au înregistrat o creștere de peste 67% în ultimii zece ani, iar analiștii consideră că această tendință va continua.

Pandemia de Covid-19 și tendința de lucru de acasă, împreună cu o inflație ridicată și rate ridicate ale dobânzilor, ar fi putut sugera o oprire a creșterii prețurilor imobiliarelor. Cu toate acestea, experții prevăd că prețurile vor crește cu 8,4% în Marea Britanie, 6% în SUA și 5,5% în Franța. „Creșterea prețurilor proprietăților imobiliare este mai mult determinată de factori legați de cerere decât de ofertă”, explică Timo Wochner, cercetător ifo.

Factorii care stau la baza creșterilor abrupte ale prețurilor imobiliarelor în multe regiuni ale lumii includ standardele de trai și veniturile mai ridicate, creșterea populației și dorința de a avea mai mult spațiu de locuit. De asemenea, tendința de a lucra mai mult de acasă a jucat un rol important în creșterea cererii de proprietăți.

Cu toate acestea, există și factori legați de aprovizionare, precum capacitatea de producție limitată, prețurile mai mari ale materialelor de construcție și lipsa terenurilor pentru construcție, care contribuie, de asemenea, la creșterea prețurilor imobiliarelor. Politicile monetare, inflația și politicile guvernamentale au fost, de asemenea, menționate ca factori care influențează creșterea prețurilor.

În funcție de regiune, se așteaptă că ratele de creștere a prețurilor imobiliarelor vor fi mai mari în Asia de Sud, Asia de Vest și America Centrală, cu creșteri estimative de peste 20%. În Europa de Vest și America de Nord, creșterile prețurilor imobiliarelor se așteaptă să fie sub media globală.

Sondajul experților economici (EES) a inclus 1.405 de experți în afaceri din 133 de țări și a fost realizat între 14 iunie și 2 iulie 2023. Aceste estimări privind creșterea prețurilor imobiliarelor subliniază provocările și oportunitățile din piața imobiliară globală în următorul deceniu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 13:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 13:39 // Actual //  Lupu Eduard

Începând cu 1 octombrie, Fiscul va monitoriza îndeaproape vânzările agenților imobiliari, într-o nouă încercare de a combate evaziunea fiscală. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni de la RLive, evidențiind măsurile stricte care vor fi implementate pentru a asigura conformarea fiscală.

În ciuda colectării a doar 256 de milioane de lei din amenzi pentru evaziune fiscală anul trecut, încasările din conformarea benevolă au depășit un miliard de lei. „Suntem într-o eră în care dezvoltăm instrumente și digitalizăm procesele, astfel încât riscul de a face evaziune fiscală sau costul alternativ este destul de mare”, a explicat Rotaru.

Potrivit ministrului, în prezent, amenzile pentru evaziune fiscală sunt egale cu suma taxelor neachitate, la care se adaugă dobânda de întârziere, ceea ce dublează costul. Un exemplu de dificultate în monitorizarea vânzărilor a fost neeliberarea bonurilor de casă de către comercianți, care era greu de detectat deoarece Serviciul Fiscal verifica aparatele de casă o singură dată pe an sau doar în cadrul controalelor operative.

Rotaru a subliniat că până la 1 iulie, 7 sau 8 tipuri de agenții economici trebuie să se conecteze la sistemul de Monitorizare Electronică a Vânzărilor (MEV), iar până la 1 octombrie, această obligație se va extinde și pentru sectorul HoReCa și agenții imobiliari. „Din moment ce vor fi conectați la MEV, noi vom putea monitoriza aceste vânzări în regim online”, a punctat el.

Această măsură face parte dintr-un efort mai amplu de digitalizare și transparentizare a activităților economice, având ca scop reducerea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la bugetul de stat. Agenții imobiliari și ceilalți operatori economici vizați vor trebui să se conformeze noilor reguli, riscând sancțiuni severe în caz de nerespectare.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău