Orașul construit doar pentru milionari de care s-a ales praful. Vilele părăsite sunt ocupate acum de turme de vaci

31 Iul. 2023, 04:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2023, 04:45 // Actual //  bani.md

Localitatea era destinată celor mai puternici oameni. Însă, a ajuns să fie ocupată de vitele care pasc liniștite printre scheletele de beton.

Orașul construit doar pentru milionari de care s-a ales praful. Situație stranie în nord-estul Chinei, acolo unde o localitate destinată celor mai bogați oameni ai țării, a ajuns să fie ocupată de turme de vaci.

Orașul construit doar pentru milionari de care s-a ales praful

Având în vedere că orașul este pustiu, fermierii au ocupat zona. Aici, oamenii au început să își desfășoare activitatea specifică acestui domeniu. Ei cultivă pământul și cresc animalele, arată Insider, citat de Digi 24.

Vorbim de provincia Liaoning, din Shenyang, acolo unde o companie imobiliară chineză, Greenland Group a dat start proiectului State Guest Mansions. Lansată în 2010, când exista un boom și o cerere semnificativă în domeniul imobiliar, construcția nu a fost finalizată nici până în ziua de azi.

Proiectul inițial prevedea ca orașul exclusivist să aibă aproximativ 260 de vile în stil european. Aici erau așteptați doar milionarii Chinei. Între timp, situația s-a schimbat. Localitatea este ocupată de vitele care pasc liniștite printre scheletele de beton.

Proiectul a fost abandonat în anul 2012, la doi ani de la debut. Vilele au fost construite pe jumătate, iar orașul și casele au rămas pustii, deteriorându-se vizibil odată cu trecerea timpului.

„A devenit un oraș fantomă din cauza corupției”

În locul milionarilor s-au mutat fermierii chinezi. Unul dintre aceștia, pe nume Guo, în vârstă de 45 de ani, a declarat că localitatea a devenit un oraș fantomă „din cauza corupției”, potrivit sursei citate.

„Au întrerupt finanțarea, așa că l-au lăsat pe jumătate neterminat. Aceste case s-ar fi vândut cu milioane, dar bogații nici măcar nu au apucat să cumpere vreo casă” a transmis bărbatul pentru Insider.

Până la finalul anului 2010, sectorul imobiliar din China a cunoscut o perioadă de maximă dezvoltare. Ulterior, autoritățile au introdus măsuri care să descurajeze împrumuturile excesive.

Prin urmare, China a ajuns să aibă sute de orașe fantomă, deoarece dezvoltatorii s-au trezit cu datorii greu de acoperit. O Parte dintre proiecte nu au fost finalizate, iar „altele sunt pe deplin funcționale, doar că lipsesc locuitorii”, conform The Sun.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO