Patentarii s-au arătat nemulțumiți după întâlnirea cu premierul Dorin Recean. „Nu am primit niciun răspuns concert. O să se analizeze timp de o săptămână, dar ni s-a spus că legea este lege”, a declarat Iurie Lungu fost posesor de patentă de la Rîșcani.
„Scopul este suplimentarea bugetului de stat. Am propus dacă nu este suficient să se dubleze taxa pe care noi o achităm și să se permită în baza la acesta ca să activeze și alte persoane. Foarte mulți își sistează activitatea și povara rămâne pe cei care rămân. Nu am primit niciun răspuns concert de la premier. O să analizeze timp de o săptămână, dar fără ne ofere un răspuns concret”, a punctat Lungu.
La rândul său, Eleonora Țurcan Herghelegiu reprezentantul deținătorilor de patentă din Căușeni susține că de fapt autoritățile vor lichidarea piețelor.
„Urmare a excluderii patentei, în piețe vor activa 15 persoane respectiv piața seva auto lichida. Acesta este scopul, de a lichida pitele. De mult nu mai este cerere și ofertă. Piețele sunt aproape pustii. Toți au falimentat pe timpul covid. Se dorește un monopol. Activăm sub presiune suntem sunați de reprezentanții fiscului că vă amendăm nu o să vă permitem să lucrați. Ne reamintesc să ne conformăm și să cumpăram aparte de casă și care îl au deja fost intimidați să le cumpere”, a spus Eleonora Țurcan Herghelegiu.
„La întrevedere, prim-ministrul a menționat că reforma patentei avansează. Fiecare al treilea patentar a tranzitat la activitatea independentă. Obiectivul nostru e să susținem cât mai multe afaceri, cât mai mulți comercianți să facă afaceri legale, echitabile și transparente. Prim-ministrul a spus clar că în continuare îi vom ajuta pe toți, îi vom susține pe fiecare să se dezvolte eficient”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Daniel Vodă.
Din data de 1 iulie a expirat valabilitatea patentelor. În ultimii ani, autoritățile au promis de mai multe ori să interzică comerțul în bază de patentă și să oblige comercianții să adopte o nouă formă de activitate, introdusă încă în 2017. Astfel, deținătorii de patentă sunt obligați să treacă la forma de activitate de antreprenor independent – activitate desfășurată de către o persoană fizică rezidentă fără a constitui o formă organizatorico-juridică.