Patentarii, înfuriați pe premierul Recean: Vor să ne lichideze pentru favorizarea monopolului centrelor comerciale

01 Aug. 2023, 13:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Aug. 2023, 13:03 // Actual //  Lupu Eduard

Patentarii s-au arătat nemulțumiți după întâlnirea cu premierul Dorin Recean. „Nu am primit niciun răspuns concert. O să se analizeze timp de o săptămână, dar ni s-a spus că legea este lege”, a declarat Iurie Lungu fost posesor de patentă de la Rîșcani.

„Scopul este suplimentarea bugetului de stat. Am propus dacă nu este suficient să se dubleze taxa pe care noi o achităm și să se permită în baza la acesta ca să activeze și alte persoane. Foarte mulți își sistează activitatea și povara rămâne pe cei care rămân. Nu am primit niciun răspuns concert de la premier. O să analizeze timp de o săptămână, dar fără ne  ofere un răspuns concret”, a punctat Lungu.

La rândul său, Eleonora Țurcan Herghelegiu reprezentantul deținătorilor de patentă din Căușeni susține că de fapt autoritățile vor lichidarea piețelor.

„Urmare a excluderii patentei, în piețe vor activa 15 persoane respectiv piața seva auto lichida. Acesta este scopul, de a lichida pitele. De mult nu mai este cerere și ofertă. Piețele sunt aproape pustii. Toți au falimentat pe timpul covid. Se dorește un monopol. Activăm sub presiune suntem sunați de reprezentanții fiscului că vă amendăm nu o să vă permitem să lucrați. Ne reamintesc să ne conformăm și să cumpăram aparte de casă și care îl au deja fost intimidați să le cumpere”, a spus Eleonora Țurcan Herghelegiu.

„La întrevedere, prim-ministrul a menționat că reforma patentei avansează. Fiecare al treilea patentar a tranzitat la activitatea independentă. Obiectivul nostru e să susținem cât mai multe afaceri, cât mai mulți comercianți să facă afaceri legale, echitabile și transparente. Prim-ministrul a spus clar că în continuare îi vom ajuta pe toți, îi vom susține pe fiecare să se dezvolte eficient”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Daniel Vodă.

Din data de 1 iulie a expirat valabilitatea patentelor. În ultimii ani, autoritățile au promis de mai multe ori să interzică comerțul în bază de patentă și să oblige comercianții să adopte o nouă formă de activitate, introdusă încă în 2017. Astfel, deținătorii de patentă sunt obligați să treacă la forma de activitate de antreprenor independent – activitate desfășurată de către o persoană fizică rezidentă fără a constitui o formă organizatorico-juridică.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:04 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Băncile din Republica Moldova se confruntă cu o scădere semnificativă a profitului în primele patru luni ale anului 2024, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei. Profitul net al băncilor a totalizat 1,4 miliarde de lei, reflectând o reducere de 31,9% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Toate cele 11 bănci din țară au raportat profit în această perioadă, însă doar patru dintre ele – Maib, Moldindconbank, OTP Bank și Victoriabank – au generat aproximativ 90,04% din profitul total al sectorului bancar. Celelalte șapte bănci au contribuit cu restul de 114,3 milioane de lei la profitul net înregistrat.

Analiza datelor relevă faptul că doar una dintre băncile care au înregistrat profit în ianuarie-aprilie 2024 și-a crescut veniturile în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce celelalte zece au consemnat o scădere a profitului.

Maib a raportat cel mai mare profit net în primele patru luni ale anului 2024, totalizând 454,07 milioane de lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului precedent. Moldindconbank a urmat, cu un profit de 276,02 milioane de lei, în timp ce OTP Bank și Victoriabank au înregistrat profituri de 196,08 milioane de lei și, respectiv, 106,92 milioane de lei.

Celelalte bănci, în funcție de profitul net în ianuarie-aprilie 2024, au raportat următoarele cifre: ProCreditBank – 31,56 milioane de lei (în scădere de la 57,28 milioane de lei în 2023), FinComBank – 26,16 milioane de lei (57,12 milioane de lei), BCR Chișinău – 18,36 milioane de lei (44,24 milioane de lei), Eximbank – 17,68 milioane de lei (36,74 milioane de lei), Energbank – 15,14 milioane de lei (29,54 milioane de lei), Comerțbank – 3,54 milioane de lei (15,66 milioane de lei) și EuroCreditBank – 1,87 milioane de lei (10,86 milioane de lei).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău