Surpriză! Cum a afectat criza veniturile moldovenilor

01 Aug. 2023, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Aug. 2023, 12:26 // Actual //  Lupu Eduard

Veniturile populației sub formă monetară în 2023 vor trece pragul de 200 miliarde lei și vor ajunge la cel puțin 215 miliarde lei sau cu 22 miliarde lei mai mult decât în 2022, constată pe blogul său economistul Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, creșterea nominală va fi de 11,5%, dar ținând cont de rata inflației, veniturile după puterea reală de cumpărare vor crește cu doar 1,4%, după ce în anul 2022 ele în valoare reală au scăzut cu 12,4%. Astfel chiar dacă nominal veniturile sunt mari, totuși după puterea lor reală de cumpărarea noi suntem încă sub nivelul anului 2021 și cel mai probabil vom recupera căderea din 2022 doar către anul 2025.

„Pragul de 100 miliarde lei Moldova l-a trecut acum 8 ani. iar 10 ani în urmă veniturile totale ale moldovenilor se ridicau la 87 miliarde lei sau de 2,5 ori mai puțin decât acum. Cea mai mare sursă de venit sunt cele obținute din salarii, care în acest an le prognozăm la 94 miliarde lei, la care se adaugă alte 13 miliarde lei, salarii neoficiale. Estimarea salariilor neoficiale a fost efectuată în baza sondajelor privind salariile în plic efectuate de IDIS Viitorul în ultimii 5 ani. Vedeți aici despre Salariile în Plic”, a punctat Ioniță.

A doua, după cum spune economistul, sursă de venit sunt remitențele de peste hotare, care le estimăm la 42 miliarde lei. Aici sunt incluse atât remitențele oficiale, cât și cele neoficiale venite pe diferite căi. estimarea lor este posibilă datorită mai multor sondaje IDIS Viitorul realizate în ultimii ani. Vedeți aici despre Remitențe.

„Pe locul 3 ca sursă de venit sunt prestațiile sociale sub formă de pensii și ajutor social, pe care în acest an le estimăm la 39 miliarde lei. Veniturile din activitatea agricolă individuală, finalizează TOP-5 cele mai importante surse de venit ale populației cu o contribuție de 18 miliarde lei în 2023”, a conchis Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău