Austriecii de la OMV Petrom, singura companie din România de la care Republica Moldova va cumpăra gaze

03 Aug. 2023, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Aug. 2023, 09:34 // Actual //  bani.md

Energocom a încheiat contracte cu 7 companii europene pentru achiziționarea gazelor de pe piața liberă, conform anunțului traderului de stat. Printre aceste companii se numără și austriecii de la OMV Petrom, care controlează cea mai importantă companie de petrol și gaze din România. Energocom a cumpărat aproximativ 300 de milioane de metri cubi de gaze, destinate atât consumului curent, cât și stocării.

Licitațiile organizate de Energocom au atras interesul a peste 10 companii, iar din acestea au fost selectate 7 entități pentru semnarea contractelor. Pe lângă OMV Petrom, celelalte companii cu care Energocom a încheiat acorduri sunt Trafigura Trading Europe sarl, Axpo Bulgaria EAD, DEPA Commercial SA, MET International AG, PGNiG Supply & Trading GmbH și DXT Commodities SA. Energocom a menționat că prețurile oferite în cadrul licitațiilor au fost foarte aproape de prețul mediu de pe piață.

Prețul mediu ponderat de achiziție a gazelor, în punctele de achiziție solicitate de Energocom, a fost de 34,5 EUR/MWh (aproximativ 400 USD/1000 mc). Acest preț va fi completat de cheltuieli suplimentare pentru transport către depozit, injectare, depozitare, extragere și transport către Republica Moldova, când va fi necesar.

Din cauza volatilității mari a prețului la gaze pe piață, Energocom a decis să utilizeze două formule de preț diferite pentru achiziționarea gazelor: o formulă legată de indicele de referință de pe piața olandeză TTF (cea mai importantă piață de gaze din Europa) și o formulă cu preț fix.

Energocom se află în etapa a treia de precalificare aferentă creditului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care le oferă posibilitatea de a participa la licitații pentru achiziționarea de gaze de la mai multe companii de pe piața energetică europeană. În acest sens, au fost depuse 11 dosare de participare, iar BERD va decide care companii vor fi precalificate pentru a participa la licitații.

Recent, BERD a aprobat o finanțare suplimentară de 165 de milioane de euro (180 de milioane de dolari) pentru Republica Moldova, acoperind astfel 75% din necesarul de gaze al țării. Această inițiativă vine ca o continuare a creditului revolving de 300 de milioane de euro obținut de Moldova anul trecut, care a permis țării să achiziționeze gaze din surse alternative din Europa, înlocuind astfel achizițiile de la Gazprom.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău