Şeful Wizz Air deschide şampania şi salută „spiritul capitalist” după extinderea pachetului salarial

08 Aug. 2023, 04:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Aug. 2023, 04:36 // Actual //  Lupu Eduard

Acţionarii WizzAir a votat recent prelungirea unui pachet de stimulente salariale care îi vor aduce CEO-ului beneficii de 100 de milioane de lire sterline pentru următorii cinci ani.  József Váradi salută în urma votului „prevalenţa spiritului capitalist”, în ciuda unei opoziţii semnificative din partea unor investitori privind pachetul salarial, scrie Financial Times.

Acţionarii au aprobat recent o rezoluţie care îi prelungeşte pachetul salarial a lui József Váradi până în 2028, faţă de 2026 anterior. Bonusul este încasat dacă preţul acţiunilor companiei, care săptămâna trecută era de aproximativ 23 de lire sterline, atinge 120 de lire sterline.

Cu toate acestea, amendamentul a stârnit o opoziţie semnificativă, cu aproape 30% din investitori care s-au opus. Institutional Shareholder Services a declarat că iniţiativa „nu este în deplină concordanţă cu bunele practici din Marea Britanie”.

Atunci când Wizz Air a conceput schema, în urmă cu doi ani, preţul acţiunilor sale depăşea 40 de lire sterline. De atunci, compania a fost afectată de expunerea fără acoperire la preţul petrolului în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Şansele ca CEO-ul să încaseze banii sunt o necunoscută, ţinând cont că Wizz Air se confruntă, de asemenea, cu o criză de reputaţie în Marea Britanie pentru modul în care a gestionat despăgubirile acordate clienţilor după întreruperea călătoriilor de anul trecut.

În trimestrul doi veniturile companiei veniturile au crescut cu 53%, până la 1,2 miliarde de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, compania aeriană beneficiind de o revenire a apetitului pentru călătorii cu avionul. Aceasta a trecut la un profit trimestrial de 61,1 milioane de euro, de la o pierdere de 452,5 milioane de euro în 2022.

Wizz Air a declarat că a înregistrat un trafic record la începutul verii, numărul pasagerilor ajungând la 15,3 milioane, ceea ce a dus la creşterea veniturilor din bilete cu 76%.

Profitul net a fost „substanţial peste asteptări”, ca urmare a unui mediu mai bun de stabilire a preţurilor şi a costurilor mai mici, au declarat analiştii de la Bernstein.
În timp ce Váradi a spus că acţiunile Wizz Air au „potenţialul” de a atinge ţinta de 120 de lire sterline până în 2028, el a remarcat, de asemenea, „punctele de stres macroeconomic asupra afacerii”, printre care se numără inclusiv războiul din Ucraina.

Wizz Air a fost nevoită să se abţină de la oferirea unei capacităţi de zbor mai mari în primele şase luni ale anului, în parte din cauza unor probleme identificate recent la motoarele sale Pratt & Whitney şi a unor „limitări continue ale infrastructurii şi ale lanţului de aprovizionare” din industria aviatică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În 2022, în perioada crizei energetice, Republica Moldova a plătit în plus 12 milioane de lei timp de 3 luni din cauza reticenței directorului Energocom de a cumpăra energie electrică de la producătorii moldoveni, potrivit declarației directorului ML Energy, Veaceslav Moldovan, făcută în cadrul emisiunii „Teritoria Svobodi”.

„În ciuda contractului negociat, în octombrie 2022, pentru cumpărarea a 20 MWh în noiembrie, Bînzari a refuzat și a cumpărat toată energia electrică din România. Astfel, Republica Moldova putea economisi 12 milioane de lei pentru 20MWh. Pierdere directă – (231 euro – 188 euro)*20MWh*720 ore = 619.200 euro = 19.20 * 619.200 euro = 11.888.640 lei / 330.000.0000 kWh = 0.036 lei. În cadrul grupului ML Energy nu există niciun producător eligbill.”, a punctat Moldovan

Directorul Energocom, Victor Bînzari, contactat de BANI.MD, susține că în grupul dlui Moldovan sunt mai multe companii care au statut eligibil și au un tarif stabilit de ANRE cu care trebuie să vândă energia.

„Noi cu toate companiile care au statut eligibil suntem obligați prin lege să le cumpărăm energia la prețul stabilit de ANRE. În acel contract erau câteva companii care aveau contract cu noi, ei fiind parte a grupului ML Energy, dar voiau să ne vândă energie la un preț mai mare pe fundalul crizei energetice și a prețurilor mai mari din piață. Respectivele companii nu au vrut să vândă cu un 1 leu energia către Energocom, dar prin intermediul ML Energy cu un preț mai mare. Mai mic decât cel din piață, dar mai mare față de tariful stabilit de ANRE”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom spune că cei care au contracte și tarife stabilite de ANRE, au garanția că statul le cumpără curentul pentru o anumită perioadă. Este vorba de 10-15 ani.

„Oare când vedem că este convenabil pe piață vindem la prețul mai mare de piață, iar când e mai mic pe piață, vindem cu prețul stabilit de ANRE, și de fiecare dată încercăm cumva să ne jucăm cu aceste principii. Problema ei că ei aveau posibilitatea să vândă la Premier Energy, Navitas și la FEE Nord.  Or, celelalte companii nu au vrut să aibă relații cu dl Moldovan. Jumătățile de adevăr nu sunt chiar corecte. Ba mai mult,  în urma discuțiilor pe care le-am avut la ANRE, dl Moldovan a spus că nu este vorba de preț ci e vorba de principiu ca să vândă energie la Energocom”, a conchis Bînzari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău