Documente de la Pentagon dezvăluie lucrurile ascunse de Putin: Pierderile reale ale Rusiei sunt colosale în Ucraina

12 Aug. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Aug. 2023, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Luptele sângeroase care s-au desfășurat în războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina a produs pierderi colosale de vieți omenești pentru Rusia, dar și de tehnică militară, lucruri ascunse de Kremlin.

Dar acum, documente dezvăluite de Pentagon în Statele Unite arată că Moscova a avut cel puțin 190.000 de victime în conflict, dintre care 43.000 de morți, până în februarie 2023.
În plus, Rusia a pierdut multă tehnică militară pe câmpul de luptă, peste 2.000 de tancuri, dar și multe avioane, elicoptere și sisteme de rachete, potrivit Newsweek.

Forța de invazie inițială a Rusiei număra aproximativ 190.000 de soldați. Mulți dintre aceștia au fost acum uciși, capturați sau răniți atât de grav încât nu se mai pot întoarce niciodată pe câmpul de luptă. Documentele Pentagonului, scurse la începutul acestui an, estimau între 189.500 și 223.000 de victime, militari ruși, în februarie, inclusiv 43.000 de victime.

Acest număr va fi mai mare după alte șase luni de lupte, iar Kievul pretinde că a „lichidat” 251.620 de militari ruși din februarie 2022. Pierderile au forțat Kremlinul să-și extindă proiectul. În august 2022, Putin a ordonat o creștere cu 13% a numărului de soldați activi – aproximativ 137.000 de soldați – cu scopul de a ridica totalul la 1,15 milioane.

Forțele armate ale Rusiei au acum aproximativ 1,3 milioane de soldați, cu scopul de a extinde acest număr la 1,5 milioane până în 2026. Forțele de elită ale Rusiei au fost grav afectate. Cei care le înlocuiesc sunt mai puțin experimentați și mai puțin motivați, deși cei care au supraviețuit etapelor inițiale ale conflictului au apărut întăriți și probabil mai eficienți.

Flota de tancuri a Rusiei a suferit foarte mult în Ucraina. Se crede că peste 2.000 au fost distruși sau capturați, reprezentând aproximativ două treimi dintre cei aflați în serviciu activ înainte de război.
Kievul susține că a distrus peste 5.000 de arme rusești din februarie 2022, împreună cu peste 710 de sisteme de rachete cu lansări multiple.

Cifrele ucrainene sunt semnificativ mai mari decât estimările open-source. Site-ul de urmărire Oryx a raportat deteriorarea sau distrugerea a 107 vehicule și echipamente de sprijin pentru artilerie; 483 de unități de artilerie autopropulsată; și 253 de platforme MLRS.

BBC a raportat că Rusia ar fi putut avea până la 16 milioane de obuze în depozit înainte de război, deși nu se știe câte sunt într-o stare adecvată pentru utilizare. Ucraina susține că a doborât 315 avioane rusești și 312 elicoptere rusești. Oryx a identificat 76 de avioane distruse și opt avariate, inclusiv 21 Su-34, 11 Su-30 și patru Su-35. Oryx a confirmat, de asemenea, pierderea sau deteriorarea a 101 elicoptere rusești, printre care 40 de elicoptere de atac Ka-52 „Alligator”.

Se crede că Rusia are acum aproximativ 900 de avioane de luptă și 120 de bombardiere, ceea ce înseamnă că pierderile sale în Ucraina reprezintă o mică, dar semnificativă parte din puterea sa aeriană totală.

În ianuarie, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Rusia mai avea aproximativ 19% din arsenalul său de rachete strategice de dinainte de război încă disponibil pentru utilizare. Printre acestea s-au numărat 144 din cele 900 tip Iskander, 59 dintre cele 500 Kalibr, 118 dintre cele 444 tip Kh-101/555 și 162 din cele 370 tip Kh-22/3.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău