Declin al economiei moldovenești. Exporturile s-a diminuat cu 11%

17 Aug. 2023, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2023, 11:11 // Actual //  Lupu Eduard

În perioada ianuarie-iunie 2023, exporturile de mărfuri ale Republicii Moldova au însumat 2042,2 milioane dolari SUA, înregistrând o scădere semnificativă cu 10,9% în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor Biroului Național de Statistică.

Conform analizei efectuate, exporturile de mărfuri autohtone în primele șase luni ale anului 2023 au constituit 1365,8 milioane dolari SUA, reprezentând 66,9% din totalul exporturilor. Aceasta a marcat o diminuare cu 20,0% față de aceeași perioadă din 2022, contribuind la o scădere generală a valorii exporturilor cu 14,9%.

Pe de altă parte, reexporturile de mărfuri străine, după prelucrare și clasificare, au însumat 676,4 milioane dolari SUA în perioada ianuarie-iunie 2023, reprezentând 33,1% din totalul exporturilor. Aceasta a înregistrat o creștere de 15,7% în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent și a contribuit la o creștere globală a exporturilor cu 4,0%.

De asemenea, reexporturile de mărfuri după prelucrare au deținut o cotă de 13,6% în totalul exporturilor, în timp ce reexporturile clasice au reprezentat 19,5% din total. Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE-27) au însumat 1250,9 milioane dolari SUA, înregistrând o scădere de 11,3% față de aceeași perioadă din 2022, în timp ce exporturile către țările CSI au crescut cu 27,4%, ajungând la 523,8 milioane dolari SUA.

Analiza detaliată a evoluției exporturilor pe țări în primele șase luni ale anului 2023 a arătat o creștere a exporturilor în anumite țări precum Ucraina, Cehia, Spania, Belarus, Kazahstan și altele, care au contribuit la o creștere globală a exporturilor cu 10,9%. Cu toate acestea, s-au înregistrat scăderi semnificative în exporturile către țări precum Turcia, Bulgaria, Italia, Federația Rusă, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cauzând o descreștere totală a exporturilor cu 20,2%.

Aceste date reflectă o situație în care Republica Moldova se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește exporturile de mărfuri, solicitând o atenție sporită pentru a stimula dezvoltarea economică și promovarea exporturilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău