Companiile din Republica Moldova își pot împărți dividendele cu angajații în urma reformei „phantom stock”, potrivit anunțului ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.
„Prin asta am permis companiilor să dea o parte din profit către angajați, pentru a-i motiva. Astfel, angajații de valoare pentru companie pot primi legal o parte din dividende (taxate ca dividende). Am făcut asta pentru a oferi angajatorilor un instrument suplimentar să motiveze angajații de valoare. Vrem cât mai multe companii profitabile și productive în țara noastră, iar rezultatele muncii să poată fi împărțite și cu angajații”, spune Alaiba.
Cum se impozitează dividendele
Persoanele și firmele care achită dividende acționarilor (asociaților) săi pe parcursul perioadei fiscale achită ca parte a impozitului o sumă egală cu 12% din profitul perioadei fiscale în curs, din care se vor achita dividende. Dacă compania nu e plătitoare de TVA, va achita drept impozit pe venit – 4% din venitul operațional obținut în perioada fiscală de declarare. Indiferent dacă acționarii sunt persoane fizice sau juridice. Acest impozit se achită la buget până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost efectuate plățile în contul dividendelor.
Dividendele pe care o persoană (fizică sau juridică) rezidentă le primește de la o companie din afara Republicii Moldova se impozitează cu 12%. Asta dacă între Republica Moldova și țara respectivă nu a fost încheiată o Convenție pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și pe capital.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!